yle.fi-etusivu

Suomalaisyritys tarjoaa työntekijöilleen palkkaa virtuaalirahana

Toimitusjohtajan mukaan virtuaaliraha eli bitcoin on valuutta siinä missä muutkin, mutta ero on se, että se ei ole kenenkään kontrolloima valuutta.

Kotimaa
Palkkakuitti.
Yle

Suomalaisyritys aikoo tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden ottaa osan palkastaan virtuaalirahana eli bitcoineina. Yrityksen mukaan kokeilun takana on kiinnostus uusiin asioihin.

- Se on valuutta siinä missä muutkin, mutta ero on se, että se ei ole kenenkään kontrolloima valuutta. Se perustuu kryptografiaan eli salaustekniikkaan, mikä määrittää sille tietyt säännöt, selvittää SC5:n toimitusjohtaja Pyry Lehdonvirta valuutan toimintamahdollisuuksia.

Lehdonvirran mukaan bitcoineja ei voi hyödyntää Suomessa vielä kovinkaan laajasti. Hän toteaa, että se on tavallista maksuvälinettä turvallisempi. Hänen mukaansa esimerkiksi verkko-ostamisessa maksuvälineet ovat konservatiivisia, koska ne ovat perinteisten pankkien hallinnassa.

- Palvelut ovat muuten mahdollisimman helppokäyttöisiä, mutta sitten kun päästään maksuvaiheeseen niin puhutaan hankalista verkkopankkikirjautumisista tai luottokorttinumeron syöttämisestä. Ne ovat hyviä tapoja tehdä asia, mutta se on täysin kenenkään vapaan innovaation ulkopuolella.

Lehdonvirran mukaan järjestelmä ei tule tulevien vuosien aikana mullistamaan tavallisen ihmisen elämää, mutta antaa digipiireille mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

-Työntekijä voi itse ilmoittaa taloushallintoon, että haluaa esimerkiksi 10 prosenttia palkasta bitcoineina. Esimerkiksi nettikaupat hyväksyvät sen maksumuotona tai se voi olla hyvä sijoitus, Lehdonvirta selventää.

Suomessa virtuaalirahaa voi toistaiseksi hyödyntää harvoissa palveluissa.