Jari Tervo: Harmaan talouden torjunta etenee

Kehitysministeri Heidi Hautala on pettynyt itseensä eikä hän ole tässä jupakassa minkäänlainen poikkeus. Me kaikki olemme pettyneitä häneen, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Valtioneuvosto lähetti harmaan talouden ministerityöryhmän toiminnasta viime vuoden lopulla tiedotteen. Sen otsikossa väitettiin, että ”harmaan talouden torjunta etenee”. Ministerityöryhmä puolsi tiedotuskampanjan jatkamista tälle vuodelle teemalla: ”harmaan talouden välistävetäjä ottaa aina enemmän kuin antaa”.

Valtioneuvosto selitti tiedotteessaan, että harmaan talouden ministerityöryhmän tarkoituksena on ”vähentää rikoksentekomahdollisuuksia, korottaa kiinnijäämisriskiä ja lisätä viranomaisten reagointivalmiutta harmaan talouden paljastamisessa”.

Pitäisikö meidän siis onnitella harmaan talouden ministerityöryhmää? Kiinnijäämisriskin korotus toimi työryhmän jäsenen, ministeri Hautalan kohdalla. Hän jäi kiinni.

Valtioneuvoston tiedotteeseen paistaa täydeltä terältä jälkimaailman sarkastinen aurinko, mutta jos jotakuta pitää onnitella, niin Iltalehteä. Se tämän uutisen hankki.

Kotisivuillaan ministeri Hautala luonnehtii itseään ”maailmanparannuksen ammattilaiseksi”, joka on ”parhaimmillaan etsiessään ratkaisuja pieniin ja suuriin ongelmiin, omasta korttelista aina globaalitasolle”.

Ministeri Hautalan erityisalaa on siis aivan kaikki. Viime aikojen tapahtumien valossa rohkenen kuitenkin väittää, että globaalitaso on hänellä huomattavasti paremmin hallussa kuin oma kortteli.

Maailmanparantamisessa on aina tämä vaara silloin, kun se muuttuu ammattimaiseksi. Parantajan maailma alkaa turvallisen kaukaa, tai ainakin oven takaa, vaikka ministeri Hautalan tapauksessa nimenomaan ovesta on kyse.

Oman potkunsa sotkuun antaa se, että noin yhdeksälle äänestäjälle kymmenestä on jäänyt vaikutelma, että vihreät pitävät itseään moraalisesti korkeatasoisempina ihmisinä kuin muunväriset. Viimeistään nyt päästään tästä harhakäsityksestä. Vahingonilo ei ole kestävää kehitystä, mutta hetkellinen nautinto se kyllä on.

Kovin korkean hevosen selästä Hautalan munausta ei kannata tuomita, jos sitä ajatellaan ilman poliittista kehystä. Lähes kaikki ovat tässä maassa jollain tavalla sotkeutuneet harmaaseen talouteen. Ei se muuten olisi miljardien suuruista.

*Hautalan tapausta ei voi tietenkään *verrata tavallisen kansalaisen kuittiliikenteeseen. Lakiasäätävien tulee noudattaa lakeja erityisen tarkkaan. Me luotamme siihen. Sitä kutsutaan demokratiaksi.

Olen vuosikymmenet arvostanut Heidi Hautalan toimintaa kansalaisvapauksien puolesta. Erityisesti kunnioitan sitä, että hän on puhunut pelkäämättä kansalaisyhteiskunnan kahlitsemisesta Putinin Venäjällä silloinkin, kun täällä on haluttu hyssytellä.

*Arvostaisin Heidi Hautalan *yhteiskunnallisen toiminnan vielä korkeammalle, jos hän eroaisi virastaan. Näin hän aloittaisi suomalaisessa politiikassa uuden, entistä eettisemmän ja länsimaisemman kauden. Maailmaa voi parantaa muualtakin kuin ministerin virkahuoneesta.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija