1. yle.fi
  2. Uutiset

Mäntsälä yhtiöittää toimintojaan veronkiertoyhtiöiden malliin

Koko Suomen kuntakenttä seuraa suurella mielenkiinnolla Mäntsälän laboratoriokoetta. Mäntsälä yhtiöittää toimintojaan ja niputtaa ne oman holding-yhtiön alle. Malli on kopioitu yksityissektorin verosuunnittelua - tai veronkiertoa - harjoittavista yrityskonserneista.

Kotimaan uutiset
Mäntsälän jäähalli.
Mäntsälän kunta on pohtinut muun muassa jäähallinsa hallinnoinin siirtämistä oman osakeyhtiön alaisuuteen.Yle

Mäntsälän virka- ja luottamusjohto ajoi kuntaan uuden konserniajattelumallin suuren salamyhkäisyyden vallitessa ja nopeasti viime syksynä. Pienten piirien kokouksia pidettiin salassa, eikä Pöyryltä tilatuista konsulttiselvityksistä saanut laverrella.

Yritysmaailmasta tutuksi tullut verosuunnittelukonserni - holding-yhtiömalli - alkaa olla valmis. Mäntsälä odottaa enää verottajan siunausta parille kunnan kaavailemalle verosuunnittelun yksityiskohdalle.

Kunnanjohtaja: Synergiaetuja, veroetuja, päätöstehokkuutta

Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo (kok.) kertoo, että ainakaan Pöyryn selvitysten mukaan mikään muu kunta Suomessa ei ole yhtiöittämispolitiikassaan näin pitkällä.

Kunnan perustaman holding-yhtiön alle laitetaan ensi alkuun kunnan sähkö- ja vesilaitokset. Heti perään konserniin liitetään kunnan vuokrataloyhtiöt, jäähalliyhtiö, yrityskehitysyhtiö sekä osia teknisestä toimesta.

- Ensisijaisesti haemme konsernilla synergiaetuja. Yhtiöiden päällekkäinen hallinto kevenee.

- Mutta tietysti olemme miettineet myös taloudellisia seikkoja. Yhtiöittämisen ja holding-yhtiön kautta kunta saa selvää veroetua. Voimme esimerkiksi minimoida valtiolle menevää yhteisöveroa. Käytettävissämme ovat myös konserniavustukset ja osakaslainat.

Kairesalo kiistää, että kyseessä olisi vallankaappaus perinteiseltä luottamushallinnolta konsernijohdolle.

- Ei se demokratia meiltä minnekään karkaa. Mäntsälän kuntaosakeyhtiöt -holding-yhtiön hallituksessa on yhdeksän jäsentä. Heistä kuusi on nimetty paikallispoliitikoista, luottamusväestä.

- Valtuusto määrittelee strategiassaan ja omistajapoliittisessa linjauksessaan sen, kuinka näiden yhtiöiden on toimittava.

Kunnanjohtaja Kairesalon silmissä siintää mahdollisuus myös esimerkiksi vanhusten hoivatalojen, päiväkotien ja työterveyshuollon yhtiöittämiseen.

- Miksipäs ei. Sitäkin on syytä harkita.

Kriittinen kunnallismies: Rumaa peliä

Pitkän linjan kunnallismies ja muun muassa Mäntsälän entinen kunnanjohtaja Kalevi Ylisirniö katselee kotikuntansa menoa murheellisena.

- Tässä on nyt otettu valta pois kiusallisilta sivullisilta, kunnanvaltuustolta ja -hallitukselta. Pieni holding-yhtiön salaperäinen hallitus pyörittää pian julkisuudelta salassa sadan miljoonan euron arvoista taseomaisuutta. Ei tämä kaunista peliä ole.

- Kyse on myös kunnan lähtemisestä arveluttavalle polulle. Koko holding-yhtiön perimmäinen ajatushan on niin sanottu verosuunnittelu. Sitä voi sanoa myös veronkierroksi - laillistahan se toki on, mutta kunnan harjoittamana toimintana se on epäeettistä ainakin minun mielestäni.

Ylisirniö maalailee huvin- ja pelonsekaisin tuntein kauhuskenaariota:

- Mitä tapahtuu, jos Mäntsälän talous kriisiytyy pahanpäiväisesti? Myykö kunta kertaheitolla koko holding-yhtiönsä paratiisisaarten pääomasijoittajille?

- Elämä on opettanut minulle sen, että mitä joku voi kuvitella, sen toinen voi myös toteuttaa.

Oikeusoppineet: Kunta mukaan paratiisisaarikikkailuun?

Yle Uutisten haastattelemat oikeusoppineet oudoksuvat Mäntsälän valitsemaa konserni- ja holding-yhtiötietä.

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen on erityisen huolissaan perustuslaillisen kunnallisdemokratian surkastumisesta.

- On selvää, että valtuuston ja muun luottamushallinnon rooli jää marginaaliseksi sellaisissa toiminnoissa, jotka on yhtiöitetty.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää puolestaan pohdiskelee, kuinka pitkälle kunta saa holding-yhtiöpeliä leikkiä.

Löytyykö kunnista piankin röyhkeyttä jopa siihen, että kunta rekisteröi omaisuudenhallintayhtiönsä paratiisisaarille?

- Se olisikin mielenkiintoinen kokeilu. Kyllä sekin on ajateltavissa, Mäenpää naurahtaa hieman hämmentyneenä.

Lue seuraavaksi