1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professorit: Mäntsälän kunnan yhtiöittämisvimma pelottaa

Mäntsälän kunta on pitkän loikan edellä muita kuntia toimintojensa yhtiöittämisessä. Uusinta uutta on se, että Mäntsälä on perustanut erillisen holding-yhtiön kunnan yhtiökatraan paimentamiseen. Perustuslakiasiantuntijoita kuntien yhtiöittämisvillitys hirvittää.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mäntsälän uusi holding-yhtiökoreografia on jo pitkällä. Kunta odottaa enää verottajan siunausta niin sanotun verosuunnittelun yksityiskohdille.

Hallinto- ja valtiosääntöoikeuden professorit ovat uuden ilmiön edessä hämillään.

Mäenpää: Demokratia tallaantuu

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää näkee kunnan toimintojen yhtiöittämisessä paljon arveluttavaa ja useita selviä sudenkuoppia.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Kuva: Yle

- Kuinka demokratia-ajattelu ja yhtiöittämisajattelu saadaan yhteensovitetuksi?

- Osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa voittoa; kunnan tehtävänä taas on toimia asukkaidensa yhteiseksi hyväksi yhteisen päätöksentekokoneiston - eli valtuuston, hallituksen ja lautakuntien - avulla. Jos kunta yhtiöittää sellaisia toimintoja, joista päättäminen nyt kuuluu luottamushenkilöille, se välttämättä kaventaa kunnallista demokratiaa.

Muutakin murehdittavaa Mäenpää luettelee saman tien.

- Kunnan asukas ei voi valittaa kunnan yhtiöiden päätöksistä. Kunnan toimintojen avoimuus ja valvontamahdollisuus heikkenee.

- Yhtiöt eivät myöskään kuulu julkisuuslain soveltamisalaan, joten perinteinen viranomaisuusjulkisuus katoaa taivaan tuuliin saman tien. Tietoja niiltä ei saa, vaikka kuinka inttäisi.

Viljanen: Kuntapäättäjät, herätkää!

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen näkee - Mäenpään tavoin - kuntien lisääntyneen yhtiöittämishanakkuuden suurena perustuslaillisena ongelmana.

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen. Kuva: Yle

- Perustuslaki lähtee siitä, että kunnan hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kyse on siis nimenomaan kunnan asukkaiden itsehallinnosta - eli siihen sisältyy demokratiavaatimus.

- On selvää, että valtuuston ja muun luottamushallinnon rooli jää marginaaliseksi sellaisissa toiminnoissa, jotka on yhtiöitetty.

Kunnan asioista kiinnostuneiden tulisi Viljasen mielestä herätä pikaisesti  ja avata silmänsä.

- Jos Mäntsälän tiestä tulee yleinen suuntaus, olen syvästi huolestunut. On pysähdyttävä keskustelemaan, mihin tätä maata viedään.

- Kuntauudistuskin on yhtiöittämis- ja yksityistämisryntäyksen rinnalla pikku juttu.