Unelmaristeilyltä painajaiseen - pysyvä merisairaus

Harvinaisesta taudista kärsivä nainen haluaa kertoa tarinansa, jotta muut riskiryhmässä olevat tietäisivät siitä.

terveys

Brittinainen Michele-Marie Roberts nousi viisi vuotta sitten lomaristeilyltä maihin muuttuneeseen maailmaan.

Hänen elämänsä mullistui kaksi viikkoa kestäneellä Havaijinristeilyllä.

- Kävelin laskuportaat alas ja luhistuin, pimenin täydellisesti. Puheeni oli sopertamista ja hoipertelin joka puolelle, Roberts kertoo.

Hän vietti risteilyloman aviomiehensä ja kahden poikansa kanssa tammikuussa 2008, mutta Roberts tuntee olevansa yhä laivalla. Hän on ollut merisairas viisi vuotta.

Robertsilla diagnosoitiin puoli vuotta myöhemmin erittäin harvinainen maihinnoususyndrooma, johon ei tunneta parannusta.

- Se on pyörryttävä tunne, kuin tulisi pois valssista - jatkuvasti. Se on hirvittävää, hän sanoo BBC:n haastattelussa.

Tauti vei avioliiton

Tauti on vaatinut veronsa Robertsin elämästä. Hänen avioliittonsa hajosi 49 vuoden iässä, kun hän ei kyennyt enää huolehtimaan kahdesta autistisesta pojastaan.

Se on pyörryttävä tunne, kuin tulisi pois valssista - jatkuvasti.

Michele-Marie Roberts

Hän ei myöskään kyennyt pitämään kiinni työpaikastaan, ja joutui perustamaan oman yrityksen.

- Jonain päivinä tunnen itsesääliä ja toisina herään ihmetellen josko se olisi lähtenyt pois. Mutta sitten se sanoo: 'da-daa - täällä ollaan'.

Tietyt aktiviteetit helpottavat Robertsin oloa, kuten liikunta, uinti ja ajaminen. Hän harjoittelee pari tuntia päivässä tullakseen toimeen.

- Rakastan zumbaa, mutta kun se päättyy, näyttää siltä kuin olisin niellyt koko sherrytortun, hän kuvaa.

Michele-Marie Roberts uskoo olleensa altis syndroomalle, koska hän oli yli 40-vuotias nainen, joka kärsi migreeneistä. Tämän on arvioitu olevan mahdollinen taudille herkistävä tekijä.

Syndrooma, joka tunnetaan myös ranskankielisellä nimellään Mal de Débarquement, saattaa olla aivojen plastisuushäiriö. Tämä tarkoittaa, että hermoradat eivät kykene muuttumaan vastineena ympäristön muuttumiseen.

Kun merenkäynti oli risteilyllä kovaa, kaikki muut kaatuilivat ja kärsivät merisairaudesta paitsi Roberts. Noustuaan maihin, häntä pidettiin humalaisena.

- Luulet tärähtäneesi kun sinulla on tämä tauti. Tunnet itsesi niin eristyneeksi. Minulla oli alttius siihen, ja muiden naisten pitäisi tietää tästä, Roberts sanoo.