Levottomien jalkojen lääkehoidot tepsivät

Tutkijoiden mukaan lääkehoito auttaa ns. levottomiin jalkoihin. Lääkkeistä aiheutuu myös haittoja, joten kaikille ne eivät näytä sopivan.

terveys

Levottomien jalkojen oireyhtymä on hankala sairaus, joka mm. heikentää unen laatua huomattavasti. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oireyhtymän hoitoon käytettävät lääkkeet auttavat monia, mutta myös lumevalmisteiden vaikutus levottomiin jalkoihin on suuri.

Tulokset perustuvat 29 laadukkaan lääketutkimuksen aineistoihin, jotka yhdessä analysoituina osoittivat ainakin dopamiiniagonistit sekä gabapentiinin tehokkaammiksi kuin lumevalmisteet.

Tutkimuksissa käytetyillä lumevalmisteilla niilläkin oli huomattava vaikutus levottomien jalkojen oireisiin. Merkittävän avun, eli vähintään 50 prosentin vähennyksen oireissa, sai 60 prosenttia dopamiiniagonisteilla lääkityistä, mutta myös 40 prosenttia lumevalmistetta saaneista. Luvut olivat samansuuruisia tutkimuksissa, joissa selvitettiin gabapentiinin tehoa.

Lääkkeet aiheuttivat myös haittoja, kuten oksentelua, pahoinvointia ja uneliaisuutta, ja monet potilaat jättivät lääkitykset kesken näiden vuoksi. Tutkijat muistuttavat, ettei ole varma kuinka laajalti nyt saadut tulokset voi yleistää kaikkiin levottomista jaloista kärsiviin.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim