1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Ruben Stiller: Paavo ja Heidi

Unohdetaan puheet uudesta poliittisesta kulttuurista. Sen edustajat ovat oppineet talon tavoille, kirjoittaa Ruben Stiller blogissaan.

Yle Blogit
Ruben Stiller
Ruben StillerLassi Seppälä / Yle

Paavo Arhinmäen mielestä poliitikon ei tarvitse vastata kysymykseen pimeän työn teettämisestä.

Kun Helsingin Sanomat kysyi hallituksen ministereiltä, ovatko he teettäneet pimeää työtä tai jättäneet veroja tai työantajamaksuja hoitamatta, Arhinmäki kaivoi esiin oman oikeusvaltioperiaatteensa. Hänen mielestään kenenkään ei tarvitse ripittäytyä oikeusvaltiossa.

Käännän tämän suomeksi.

Pimeän työn teettäminen on ministereiden yksityisasia senkin jälkeen, kun Heidi Hautala jäi kiinni. Harmaata taloutta vastaan taistelevilta ministereiltä ei saa kysyä heidän omasta moraalistaan, koska arhinmäkeläisessä oikeusvaltiossa kysymyksiä saa esittää vasta sitten, kun ministeri on jäänyt kiinni.

Jalkapallosta Paavolta saa kysyä, koska se kirkastaa hänen imagoaan. Pimeästä työstä kysyminen on epäasiallista, koska se pakottaa ripittäytymiseen.

Voisitko Paavo vielä täsmentää, mitä kysymyksiä ei saa esittää, jotta kansalaiset tajuaisivat ministerien koskemattomuuden rajat arhinmäkeläisessä oikeusvaltiossa?

Olet hyvässä seurassa, Paavo. Jutta Urpilainen, Maria Guzenina-Richardson, Erkki Tuomioja, Merja Kyllönen ja Jari Koskinen kieltäytyivät hekin vastaamasta Hesarin kysymykseen. Hallituksen enemmistö päätti kuitenkin tinkiä perusoikeuksistaan ja vastasi kiltisti kyselyyn.

Jäämme nyt ilolla odottelemaan kyselystä kieltäytyneiden ministerien yleviä selityksiä.

Tämä on sitä uutta poliittista kulttuuria.

Heidi Hautala on hänkin näyttänyt, mitä uusi poliittinen kulttuuri todella tarkoittaa.

Vaikka ministeri myönsi teettäneensä pimeää työtä, hän piti vielä perjantaiaamuna kiinni paikastaan harmaan talouden vastaisessa ministeriryhmässä.

Oliko kyseessä sama Heidi, joka Finnair-kohun aikana heristi sormeaan yhtiön johdolle ja muistutti johtoa siitä, miltä asiat näyttivät?

Nyt asiat näyttävät ikäviltä. Heidin tilanteesta tulee lähinnä mieleen ehtoollisviinien ryyppäämisestä kärähtäneen papin perusongelma: vaikka synti ei ole suuren suuri, se vie moralistin uskottavuuden. Kun uudesta poliittisesta kulttuurista saarnannut idealisti teettää pimeää työtä tshetsheenisiivoojalla, selitykseksi ei riitä lähimmäisenrakkaus.

*Mielikuvat ratkaisevat. *Kansalaiset ja toimittajat valitsevat nyt oman Heidinsä: elitistisen ja tekopyhän vihreän tai pieneen hairahdukseen sortuneen katuvan idealistin. Veikkaan, että mielikuvat tekopyhästä ja elitistisestä vihreästä ovat selvästi voitolla. Mikä olisi sen rattoisampaa kuin nähdä pyhimyksen lankeavan pieneen ja proosallisen nihkeään syntiin?

Voikin vain ihmetellä, miksi ministeri ei oman etunsa nimissä eronnut heti kohun alkumetreillä. Erollaan hän olisi todistanut, että elää niin kuin saarnaa. Ilmassa olisi ollut myötätuntoa, ja muutama toimittajakin olisi vuodattanut katuvan krokotiilinkyyneleen. Olisimme nähneet katuvan ja sankarillisen Heidin, joka näyttää esimerkkiä muille poliitikoille.

Toisin kävi. Takana ovat ajat, jolloin vihreät kahliutuivat Koijärvellä puskutraktoreihin. Nyt kahliudutaan hallituspaikkaan. Tämä on vihreiden käsitys siitä uudesta poliittisesta kulttuurista, jonka piti poiketa vanhojen valtapuolueiden synnillisestä menosta.

Luomupolitiikka näyttää tällä hetkellä huonolta vitsiltä. Hautala-kohu osoittaa, että vihreä kykenee rakastamaan omaa hallituspaikkaansa yhtä syvästi kuin tshetsheenisiivoojaa.

Kivaa ja ekologista tämäkin. Nyt pitää vain miettiä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pimeää työtä tekevään siivoojaan.

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja

Lue seuraavaksi