Luther-säätiön piispa: Meillä ei ole tarkoitusta erota kirkosta

Säätiön pastoreiden uusi sielunhoitaja saattaa itse menettää pappisoikeutensa, mikäli evankelisluterilainen kirkko suhtautuu piispaan samoin kuin edeltäjäänsä.

Kotimaa
Naispappeutta vastustavan Luther-säätiön seurakunnat perustivat lauantaina Suomeen oman lähetyshiippakunnan. Samalla hiippakunnalle valittiin uusi piispa: rovasti Risto Soramies. Mitä uudistukset tarkoittavat säätiön ja evankelisluterilaisen kirkon suhteelle?
Naispappeutta vastustavan Luther-säätiön seurakunnat perustivat lauantaina Suomeen oman lähetyshiippakunnan. Samalla hiippakunnalle valittiin uusi piispa: rovasti Risto Soramies. Mitä uudistukset tarkoittavat säätiön ja evankelisluterilaisen kirkon suhteelle?

Naispappeutta vastustavan Luther-säätiön seurakunnat perustivat lauantaina oman Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan. Sille valittiin uusi piispa: rovasti Risto Soramies.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Soramies on tehnyt pitkän pappisuran lähetystyössä Saksassa ja Turkissa Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetyksen palveluksessa. Nyt hän johtaa säätiön pastoreita, jotka järjestävät jumalanpalveluksia noin 30 paikkakunnalla.

Hänen mukaansa juopa evankelisluterilaisen kirkon kanssa on olemassa ja Luther-säätiössä on keskusteltu siitä, millaisessa tilanteessa kirkosta irtautuminen tulisi kyseeseen.

- Meillä ei kuitenkaan ole mitään ohjelmaa tai toivetta, että niin tapahtuisi, Soramies sanoo.

Uuden piispan omat pappisoikeudet voivat olla vaakalaudalla. Luther-säätiön edellinen piispa Matti Väisänen menetti pappisoikeutensa evankelisluterilaisessa kirkossa tultuaan vihityksi säätiön piispaksi.

- Tampereen tuomiokapituli siitä [Soramiehen asemasta] varmasti keskustelee. Suomessa pappi on virkamies, joten en esimerkiksi voisi laillisesti vihkiä ketään avioliittoon [jos oikeudet vietäisiin]. Voin tehdä tämän työni säätiössä silti hyvin, piispa pohtii.

Soramies pitää evankelisluterilaisen kirkon linjaa sinänsä johdonmukaisena.

- Mutta tähän liittyy suuri kysymys siitä, mitä kirkossa pitää noudattaa. Ihmiset eivät voi hyvällä omallatunnolla ryhtyä uusiin keksintöihin kirkon opissa, kun ne eivät vastaa tunnustusta.

Luther-säätiön piispa viittaa näin ainakin naispappeuteen. Evankelisluterilaisessa kirkossa on ollut naispappeja vuodesta 1988.

- Jokainen kristitty on oikeutettu julistamaan jumalan sanaa, mutta virkana ja paimenena se on Raamatun mukaan miesten työ.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on taannoin toivonut, että Luther-säätiö irtautuisi evankelisluterilaisesta kirkosta ja perustaisi oman uskonnollisen yhdyskunnan.

Soramies esittää vastakysymyksen: miksi kirkko ei eroa omista opeistaan avoimesti, kun se niistä kuitenkin poikkeaa.