"Erokulttuuri on tulossa Suomeen"

Poliitikon pienikin kompastelu omalla erityisalueellaan voi johtaa suureen kohuun. Asiantuntijan mukaan Suomessa eletään aikaa, jossa puututaan hanakasti vähäisiin kömmähdyksiin.

Kotimaa

Pienikin rike johtohahmon ydinosaamisessa voi johtaa suureen skandaaliin. Suomalaisia ovat viime viikkoina puhuttaneet kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) teettämä pimeä työ ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) yhteys tutkimushankkeeseen, joka sai 700 000 euroa ilman kilpailuttamista.

- Tästä syntyi kunnon skandaali, pieni rike ministerin ydinosaamisalueella tuli julkisuuteen, se sattuu moraaliseen ihmismieleen, tutkija Salli Hakala Helsingin yliopistosta kuvailee Hautalan tapausta Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

- Mittasuhteiltaan pieni asia kasvoi isoksi mediassa, voi kysyä, oliko se niin iso asia, jatkaa pimeän työn teettämisestä professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta.

Toinen tuoreehko tapaus on pääministeri Jyrki Kataisen osuus filosofi Pekka Himasen Suomen tulevaisuusselvitykseen. Siihen annettiin rahaa 700 000 euroa kilpailuttamatta.

- Kyseessä on hyvä veli -verkoston jatke, Hakala kuvailee.

Lähtökohta on, että tehtyä virhettä pahoitellaan, muuten antaa arrogantin vaikutelman, mutta Katainen pitää yllä mukavan tuntuisen hahmon kuvaa.

Erkki Karvonen

Kokoomus on ajanut uutta poliittista kulttuuria ja avoimuutta. Samoin Hautalan tapauksessa kyse oli poliitikon ydinalueesta. Hautala päätyi eroamaan harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä, jonka jäsen hän oli. Katainen ei ole osoittanut katumusta Himas-tapauksessa.

- Lähtökohta on, että tehtyä virhettä pahoitellaan, muuten antaa arrogantin vaikutelman, mutta Katainen pitää yllä mukavan tuntuisen hahmon kuvaa, Karvonen kuvailee.

Suomessa esimerkiksi ministerit ovat eronneet tehtävistään hyvin harvoin, vaikka skandaalien määrä on moninkertaistunut, muistuttaa tutkija Hakala.

Esimerkiksi anglosaksisissa maissa muun muassa ministerierot ovat yleisiä.

- Se kulttuuri on tulossa Suomeen, Karvonen uumoilee.

Himasen tapaus synnytti keskustelua yliopistosta

Yliopistoväki on Erkki Karvosen mukaan käärmeissään Pekka Himasen saamasta rahoituksesta. Esille on nostettu myös epäilykset Himasen työn merkittävyydestä.

- Hyvää tässä on keskustelu: yksi yliopiston tehtävä on osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nyt on menty siihen, että tutkijoita palkitaan vain kansainvälisistä artikkeleista, Karvonen vertaa.

Himasta on syytetty muun muassa siitä, ettei hänellä olisi riittävästi yliopistopiirien vertaisarvioimia tieteellisiä artikkeleita.