Taimivauvat kurottavat jo kohti korkeuksia

Puutarhurien kynsien alla on jo hyväisesti multaa. Kauppapuutarhoilla kiireet alkavat kylvöksistä ja lisääntyvät vappua kohden. "Kevät yllättää aina puutarhurit", sanoo 20 vuotta alalla ollut Tuula Karjanlahti.

Kotimaa
Näppärät sormet siirtävät riippapetuniat ruukkuihin kasvamaan.
Näppärät sormet siirtävät riippapetuniat ruukkuihin kasvamaan.Anne Rahjola / Yle

Kasvihuoneissa kukkaloistoa loihditaan jo kiireellä siemenistä ja taimista nupuille ja kukille. Varsinainen hulabaloo alkaa viimeistään vapulta, kun asiakkaille on tarjolla yhä enemmän mitä myydä.

Kevään tuntua voi ensi vaiheessa loihtia tulppaaneilla ja ruukkunarsisseilla. Puutarhoilla sipulit on istutettu ruukkuihin jo marraskuussa.

- Pari kolme viikkoa ennen pääsiäistä sipulit otetaan lämpöiseen hyötymään. Siitä ne sitten kehittävät nuput, ja kukat nousevat lämmön, kastelun ja valon myötä. Ensimmäiset narsissit valmistuvat pari viikkoa ennen pääsiäistä, kertoo Kurejoen puutarhan omistaja Tuula Karjanlahti.

Ruukkunarsissi kestää hyvin myös pakkasta, mutta ulos vietäessä sitä pitää totuttaa kylmyyteen vähitellen.

- Sitä ei kannata viedä kymmeneen asteeseen suoraan lämpöisestä, vaan sitä täytyy pikku hiljaa karaista. Näin se kestää pakkasen parhaiten, Karjanlahti vinkkaa.

Orvokki on ikisuosikki

Suomalaisten suosikkikukka on vuodesta toiseen orvokki, joita kauppapuutarhat varaavat valikoimiinsa useaa eri väriä ja kokoa.

Muut suosioltaan varmat kasvit ovat kesäpegonia, pelargonia ja petunia. Amppeleissa suosikkeja ovat ainakin lumihiutale ja japaninkello, joita roikkuu lähes jokaisella parvekkeilla ja terasseilla.

"Varmoihin" on puutarhalla tukeuduttava, mutta kokeilujakin pitää tehdä, jotta mielenkiinto säilyy. Joskus kokeilut ovat huteja, joskus uusistakin kasveista tulee suosikkeja kunhan asiakkaan silmä on niihin tottunut.

Silti Tuula Karjanlahti ihmettelee vuosittain, miten naapuripuutarhalla saatetaan myydä läjäpäin jotakin, mitä hän ei saa kaupaksi millään.

- Meillä on vähän erilaiset valikoimat naapurien kanssa. Asiakkaat ovat varmasti valikoituneet vähän taimien mukaan, Karjanlahti naurahtaa.

Amppelimansikoita toukokuussa

Tuula Karjanlahti kannustaa istuttamaan kasveja rohkeasti. Ruukkuihin kukkien sekaan voi lisätä vaikka syötäviä kasveja, kuten persiljaa tai esimerkiksi mansikoita.

- Ei sen aina tarvitse olla se kolme pelargoniaa ja viisi lobeliaa ruukussa, Karjanlahti toteaa.

Puutarhalla mansikkakausi alkaa toukokuussa, jolloin työn lomassa voi vähän herkutellakin salaa. Lannoitettu kasvi tuottaa satoa tasaisesti.

Kasvun ihme innostaa puutarhuria edelleen. Tosin Karjanlahti tunnustaa, että kun on kaksikymmentä vuotta touhunnut kasvien kanssa, ei niille enää tule hirveästi juteltua.

- Kyllä tässä joskus puheet aika lailla vähissä on, hän huokaa.

- Mutta aluksi se aina tuntuu mukavalta! Ja lopuksi. Sitten kun huoneet ovat tyhjinä, Tuula Karjanlahti sanoo.