1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tähtiharrastaja odottaa lisää mahtavia revontulinäytelmiä

Sunnuntai-illan revontulien loimotus sai suomalaiset haukkomaan henkeään. Taivaalle tuijoteltiin myös Kymenlaaksossa: yksi innokkaista oli kouvolalainen tähtiharrastaja Mauri Lindberg. Tosin häntä harmitti hieman Jaalan harju, jonka taakse osa valonäytelmästä katosi.

luonto
Revontulet Eerolan golfkeskuksessa Kouvolassa.
Raine Martikainen

Sunnuntai-iltana upeaa revontulinäytelmää ihasteltiin ympäri Suomen, myös Kymenlaaksossa. Kymenlaaksolaisen Konun Tählet -tähtiharrastusseuran jäsen Mauri Lindberg oli yksi monista taivaalle tuijottajista.

- Harmi vain, että alhaalla olleet revontulet peittyivät osin Jaalan harjun taakse. Mutta kyllä siellä näkyi upeaa loimotusta ja aaltoilua, toteaa Lindberg.

Revontulet syntyvät, kun Auringosta tulevat hiukkaset törmäävät Maan magneettikenttään. Auringonpilkkujen määrän ennustetaan olevan huipussaan tänä vuonna, jolloin myös avaruussäähäiriöitä tulee todennäköisesti enemmän. Mauri Lindberg toivookin, että kevään aikana myös Etelä-Suomessa saadaan nauttia lisää revontulista.

- Tähtitieteilijöiden mukaan auringon aktiivisuuden pitäisi tästä vielä lisääntyä eli ainakin ennusteet ovat hyvät. Jos ilmat pysyvät selkeinä, meillä on mahtavat kevättalven ja kevään revontulinäytelmät edessä, toteaa Lindberg.

- Mutta toisaalta päivät pitenevät ja yöt valostuvat, valoisuus alkaa peittää revontulet alleen.

Revontulien lisäksi maaliskuisella taivaalla voi hämmästellä komeetta PanSTARSSin menoa. Mauri Lindbergin mukaan sen havaitseminen voi maallikolle olla haastava kohde.

- Komeetta laskeutuu horisonttiin suoraan lännessä auringon perässä. Valitettavasti auringon lämmittämästä lumesta saattaa nousta kosteutta, joka muuttuu sumuksi. Sumupilven läpi komeettaa on hankala nähdä.

- Yritimme eilen sunnuntaina sitä seurata, mutta ei näkynyt. Kuulemma lauantai-iltana se puolestaan oli näkynyt hyvin.

Lindberg muistuttaa, että komeettaa ei saa katsoa kiikareilla auringon vielä ollessa horisontin yläpuolella.

Lue seuraavaksi