THL: Pneumokokkirokote on täysin turvallinen

Pienille lapsille annettava pneumokokkirokote suojaa muun muassa aivokalvontulehdukselta, keuhkokuumeelta ja korvatulehduksilta. Rokotteen ovat saaneet kaikki kesäkuun 2010 jälkeen syntyneet lapset.

Kotimaa
Pneumokokkirokote.
Sami Tammi / Yle

Pienten lasten rokotusohjelmassa oleva PCV eli Pneumokokkikonjugaattirokote on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan täysin turvallinen. Rokote on annettu kaikille lapsille kesäkuusta 2010 alkaen.

Maanantain Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan rokotteen epäillään olleen yhteydessä kolmen kuukauden ikäisen pojan kuolemaan, mikä osoittaa rokotteen vaarallisuuden.

- Päinvastoin. Tämä rokote on ollut hyvin turvallinen. Sitä on annettu miljoonia annoksia kaikissa länsimaissa ja tällä hetkellä hyvin laajalti myös kehitysmaissa, kertoo THL:n rokotusten ja immuunisuojan osaston ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lehden mukaan pojan kuolintodistukseen oli merkitty kuolinsyyksi yleistulehdus. Yleistulehduksen aiheuttaa muun muassa pneumokokkibakteeri.

Nohynekin mukaan rokote nimenomaan ehkäisee pneumokokkitauteja mukaan lukien pneumokokkien aiheuttamia kuolemia. Samalla hän vakuuttaa, ettei rokotteen ole koskaan todettu aiheuttaneen tulehdusta, joka olisi sitten aiheuttanut myös kuoleman.

Esimerkiksi Argentiinasta kerrotut tiedot 14 rokotetutkimukseen liittyvästä kuolemasta eivät ole saaneet vahvistusta.

- Argentiinan tapauksessa meille ei ole tullut mitään varoitusta tai muistutusta. Minusta se kertoo siitä, että ne on tutkittu ja on todettu, ettei rokote ole ollut niissä myötävaikuttamassa. Siten rokotteen myyntilupa ja pistämislupa saa jatkua.

Ajallinen yhteys voi olla olemassa

Ylilääkärin mukaan Suomessa kuolleen pikkupojan tapauksessa herää kysymys ajallisesta yhteydestä.

- Uutisointi, että rokote aiheuttaisi itse taudin - se on äärimmäisen harvinaista. Siinä herää kysymys, että onko tapauksessa ajallinen yhteys.

Nohynek arvioi, että kuoleman on aiheuttanut joku muu virus tai bakteeri pikemminkin kuin siinä olisi syy-seuraussuhde.

- On helpompi muistaa mitä tapahtui, kuin ajatella niitä kahtasataa eri hengitystievirusta, joitten kanssa lapsi on tekemisissä, ja jotka aivan ihan yhtä hyvin saattavat olla kuoleman aiheuttajia.

Jos paljastuisi, että rokote on vaarallinen, vedettäisiin se nopeasti markkinoilta.

- Yksittäisen tapauksen jälkeen näin ei tapahtuisi, mutta asia pitäisi tutkia. Mutta jos selvästi on osoitusta muualta, niin totta kai se vedettäisiin nopeasti pois, Nohynek kertoo.

Hänen mukaansa kaikki epäilyttävät tapaukset selvitetään.

- Kaikista tietolähteistä tulevat viitteet täytyy tarkistaa. Onko kyseessä vain huhu ja joskus mustamaalaus, vai onko kyse todellisesta huolesta, Nohynek toteaa.

Korjaus 14.13: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Iltalehden mukaan rokotteen epäillään olleen yhteydessä 3-vuotiaan pojan kuolemaan. Kuollut poika oli kolme kuukautta.