Revontulet loimusivat Satakunnassa asti

Komeat revontulet täyttivät koko Suomen taivaan sunnuntai-iltana. Satakunnassa nähtiin pääosin vihreitä leiskoja.

revontulet
revontulia taivaalla
Tiina Majuri, Pori

Revontulia näkyy Eteläisessä-Suomessa paljon harvemmin kuin pohjoisessa, mutta muutaman kerran talvessa niitä pääse todistamaan Satakunnankin taivaalla.

Yksinkertaisesti sanottuna revontulet syntyvät auringon hiukkasten törmätessä Maan magneettikenttään. Porin Karhunvartijoiden puheenjohtaja Kari Laihia on odottanut revontulia Satakunnan taivaalle.

- Revontulet aiheuttaa auringon aktiivisuus ja nyt ollaan tälläisen revontulimaksimin lähellä. Nyt pitäisi olla aurinkoroihuja enemmänkin.

Viime sunnuntainen valoilmiö kuuluu poikkeuksellisen voimakkaaseen luokkaan, sillä revontulia nähdään Suomessa yleensä vain Lapissa. Kummankin maapallon navan ympärillä on munkkirenkaan muotoinen alue, jolla revontulet esiintyvät voimakkaimmin.

- Varsinainen revontuliovaali on jossain Sodankylän korkeudella. Nämä revontulialueet ovat melko kiinteitä, Kari Laihia sanoo.

Revontulia esiintyy yleensä eniten silloin, kun auringonpilkkujakin on eniten. Ilmatieteen laitos on ennustanut pilkkumaksimin olevan tänä vuonna.

- Aurinko on ollut epätavallisen hiljainen nyt vaikka ollaan lähellä aurinkomaksimia. Revontulia on odoteltu harrastajapiireissä koko talvi.