1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sijoitusjohtaja muistuttaa etenkin naisia: "Avioehto on suurta rakkautta"

Tänään vietettävänä Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä naisten omaisuuden suojaus kannattaa ottaa tosissaan.

Kotimaan uutiset
Maistraatin kyltti.
Marika Paaso / Yle

Vaikka suomalaisnaiset ovat monella yhteiskunnallisella mittarilla mitattuna maailman vahvinta joukkoa, oman omaisuuden huolehtimisessa monella on vielä petrattavaa.

Eniten suomalaisnaiset lepsuilevat perheen yhteisen omaisuuden ylöskirjaamisessa.

- Kaikki, mikä on yhteistä, tulee lukea myös paperilla. Vaikka avio-oikeus periaatteessa mahdollistaa omaisuuden jakamisen avioeron tai kuoleman jälkeenkin, helpoimmalla selviää aina, kun asioista on sovittu etukäteen, Danske Bankin Itä-Suomen konttoriryhmän sijoitusjohtaja Senni Hänninen muistuttaa.

Huonoin tilanne perheessä voi tulla eteen, mikäli vanhemmat ovat eläneet avoliitossa eikä omaisuudesta ole erikseen sovittu. Tällöin kaikki yhdessä hankittu varallisuus jopa taloa myöten päätyy sille, kenen nimissä se on.

- Myös tällainen yhteiselon muoto kannattaa ehdottomasti suojata. Avioehtoa avoliitossa ei tietenkään voi tehdä, mutta testamentin voi tehdä tarvittaessa hyvin nuorenakin, Hänninen muistuttaa.

Testamentin teko ajoissa kannattaa

Toinen seikka, mistä Hänninen mieluusti niin miehiä kuin naisiakin muistuttaa, on varallisuuden eteenpäin siirtäminen, kun sen aika koittaa.

Tyypillisesti suomalaiset havahtuvat testamentin tekoon eläkkeelle jäätyään, noin 65-vuotiaina. Hännisen mielestä sitä lykätään usein turhankin pitkälle.

- Koulutettu ja valveutunut nykypolvi kulkee tosin tässäkin asiassa etunenässä. Mitä aikaisemmin testamentin tekee, sitä verotehokkaampaa se on.

Hännisen mukaan ilmiö korostuu tässä ajassa, kun perillisiä on vähän ja perittävää paljon.

- Ennenhän tilanne oli toisinpäin. Nykyisin myös parisuhteet ovat monimuotoisempia; on uusperheitä ja uusavioliittoja. Haluaisin kaikkien tiedostavan, että raha-asioista kannattaa aina olla olemassa sopimus - avioehdon tekeminen ei osoita epävarmuutta vaan suurta rakkautta.

Hänninen muistuttaa pilke silmäkulmassa, että testamentin tekeminenkään ei lyhennä kenenkään elinikää, vaan saattaa jopa lisätä hyvinvointia, kun raha-asiat ovat kunnossa.

Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Lue seuraavaksi