Jeesiön kirppiksessä puhetta piisaa

Sodankylässä Jeesiön kylä on tuttu lampaistaan ja lammasfarmareistaan, mutta tuttu se on myös tienvarren kirppiksestään. Mariannen kirpputori ei värikkäillä tauluilla ja opasteillaan voi olla herättämättä huomiota Sodankylän ja Kittilän välimaastossa.

Jeesiö, Sodankylä
Jeesiön kirpputori
Jorma Korhonen / Yle

Kauppias Marianne Rantaeskola pitää huolen myös siitä, ettei hänen kirppiksessään vain käväistä. Nainen on sen verran puheliasta laatua. Marianne muutti Rovaniemeltä Sodankylän ja Kittilän väliseen Jeesiöön luettuaan lehdestä, että siellä on vanha kauppa vuokrattavana.

Osuuskauppa oli lopettanut talossa jo 1985. Siihen oli hyvä asettua asumaan ja sieltä hänen oli helppo kulkea silloisessa työssä Porttipahdassa - altaan rannalla matkailijoille lättyjä paistamassa. Marianne palveli tuttua matkailuyrittäjää, pariskuntaa.

- No... olihan sitä työmatkaa toista sataa kilometriä per sivu, mutta mikäs matka se täällä Lapissa on, hän helskäyttää.

- Sitten ystävät rupesivat minua painostamaan, että perusta kirpputori. Ja miehän perustin. Lupasivat vielä tuoda kaikenlaista kampetta myytäväksi. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Marianne Rantaeskola sanoo viihtyvänsä Jeesiössä, lammaskylässä.

- Mikäs täällä. Mukavia kyläläisiä, kun olen heihin pikkuhiljaa tutustunut ja he puolestaan ovat oppineet minut tuntemaan, hän selittää ja puhuukin niin paljon, että siinä on perässä pysyminen.

Naisen vilkkaus ja puheliaisuus juontuu karjalaisista sukujuurista.

Ei voi olla huomaamatta

Mariannen kirpputoria ei voi olla huomaamatta Sodankylän ja Kittilän välisen tien varressa Jeesiössä. Värikkäät naivistiset kyltit tienvarressa ja kaupan seinässä pitävän huolen, että kaupassa on pakko poiketa. Kyltit ovat kauppiaan itsensä maalaamia. Ulkomaalaisetkin matkailijat pysähtyvät.

Marianne elää ja asustaa kaupan vintillä. Talossa vilistelee kuusi kissa ja koira, joista vain kahdella valikoidulla kissalla on pääsy myymälän puolelle. Koiran kanssa hän lenkkeilee.

Marianne harrastaa myös ompelemista. Pieniä ompelutöitä tuodaan hänelle kauempaakin; verhojen ompelua, housujen lyhentämisiä ja vetoketjun vaihtoja...

Lappiin nauhoja myymään

Marianne Rantaeskola muutti Lappiin Keski-Suomesta, Virroilta. Hän oli Killinkosken nauhatehtaan palveluksessa ja tuli Rovaniemelle nauhoja myymään: kanttinauhoja, nyörejä, remmejä... kaikkea mitä siellä tehtaalla tehtiinkään.

- Se oli sellainen kokeilu, jonka piti kestää kolme vuotta, mutta loppuikin vuoteen. Minun olisi pitänyt lähteä takaisin, mutta enhän minä enää Lapista mihinkään lähtenyt.

- Se Killinkoski on muuten Suomen vanhin nauhatehdas. Aloitti jo 1800 -luvun lopulla, hän huomauttaa.

Lapissa Marianne Rantaeskola on toteuttanut haaveitaan. Kullanhuuhdontaa hän haluaisi vielä kokeilla.