1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansainvälistä asekauppaa koitetaan taas suitsia

YK:n edellinen yritys kariutui viime kesänä.

Ulkomaat
Asekauppis ja runsaasti erilaisia aseita.
Asekauppias esitteli tuotteitaan Jahanassa, Sanaan itäpuolella 1. helmikuuta. 23 Miljoonan ihmisen Jemenissä arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa asetta.Yahya Arhab / EPA

YK:ssa aloitetaan tänään uudelleen kansainväliseen asekauppasopimukseen tähtäävät neuvottelut. Edellinen yritys saada aikaan kansainvälistä asekauppaa säätelevä sopimus kariutui viime kesänä.

Neuvottelut kaatuivat viime heinäkuussa Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän vetäytymiseen niistä loppusuoralla. Neuvotteluihin New Yorkiin saapunut ulkoministeri Erkki Tuomioja on nyt toiveikas.

- Valtaosa, erittäin suuri enemmistö oli valmis sen jo viime vuonna hyväksymään ja nyt sitten oikeastaan jatketaan siitä. ainakaan vesityksiä siihen ei haluta, Tuomioja sanoo.

Neuvottelujen alla päättäjiin on vedottu voimakkaasti sopimuksen aikaansaamiseksi etenkin aseväkivallan koettelemissa maissa.

Sopimus säätelisi kaikkea muuta kansainvälistä asekauppaa paitsi ydinaseita sekä kemiallisia ja biologisia aseita. Kattavuudessa on kuitenkin vielä neuvottelemista, sanoo ulkoministeri Tuomioja.

- Koskeeko se paitsi aseita, myöskin ammuksia? Meille ja hyvin voimakkaasti afrikkalaisille on suorastaan kynnyskysymys, että sen täytyy koskea myös ammuksia. Sehän olisi erittäin loogista, että näin olisi. Mutta tämä on ehkä yksityiskohdista se, joka on vielä Yhdysvalloille vaikein.

Kiina ja Venäjä ovat nyt viestineet olevansa sopimuksen synnylle suopeita. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry näytti viikonloppuna ehdollisesti vihreää valoa mukaantulolle.

- Se kertoo siitä, että nyt ovat vaalit ovat ohitse ja Obamalla jka hänen hallinnollaan on selvempi valmius olla mukana.

Yhdysvalloissa suurin ase-alan painostusjärjestö, Kansallinen kivääriyhdistys painostaa kuitenkin jo senaattoreita, jotta nämä eivät ratifioisi mahdollista YK:n asekauppasopimusta. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Yhdysvaltain poisjäänti vesittäisi sopimuksen vaikuttavuutta.

- Kyllähän Yhdysvallat on tietysti maailman suurin asetuottaja ja aseidenviejä. Siinä mielessä se on huono asia. Uskon kuitenkin, että nykyinen hallinto siinäkin tilanteessa haluaa tätä sopimusta kuitenkin kunnioittaa ja noudattaa.

Tätä kutsutaan nyt viimeiseksi mahdollisuukseksi yrittää saada aikaan kansainvälinen asekauppasopimus konsensuksella. Takarajana on pääsiäisviikonloppu. Jos konsensussopimusta ei nyt synny, jäljelle jäävät enää vaihtoehtoina hyväksyttää sopimus YK:n yleiskokouksella tai sopia siitä YK:n ulkopuolella jalkaväkimiinasopimuksen tavoin.

Lue seuraavaksi