Lentopalloammattilainen laittaa kokemansa kiertoon

Yksi Suomen menestyksekkäimmistä lentopalloilijoista, Kajaanin NMKY:n kasvatti Janne Heikkinen palaa kotiin ja alkaa valmentaa Kainuun tyttölentopalloilijoita kohti huippua. Heikkinen toteaa, että vaikka nykyään urheilijaa tuetaan monin tavoin, lopulta tie huipulle vaatii edelleen paljon hikeä.

urheilu
Janne Heikkinen.
Janne Heikkinen. (Arkistokuva)YLE

Kainuun tyttölentopalloilijoita valmennetaan kohti menestystä Vuokatti Urheiluakatemiassa kaksikon Jukka Mustonen ja Janne Heikkinen voimin. Enää ei ainakaan olla arvailujen varassa siinä, mitä menestys vaatii. Sen takaa Janne Heikkisen mittava ja komea oma ura lentopalloammattilaisena. Valmennuskokemusta Heikkisellä on Lounais-Suomesta, sielläkin tyttöjen aluevalmennuksesta.

- Minä en koe hyväksi, että alkaisin sanella oman urani pohjalta, mikä on oikein ja mikä väärin eteenpäin pyrkimisessä. Olen enemmän keskustelija. Jaan mielelläni kokemuksiani, mutta en tyrkytä niitä ainoina totuuksina. Se mikä toimii minulla, ei toimi välttämättä kaikilla.

Heikkisen mielestä Kainuusta on mahdollisuus nousta huipulle lentopallossa.

- Se vaatii kuitenkin monenlaisia asioita. Harjoitusolosuhteiden ja valmennuksen lisäksi täytyy löytyä kärsivällisyyttä. Huipulle ei nousta hetkessä. Tavoitteita pitää kuitenkin olla sekä myös haaveita.

Urheilijapolku takaa hyvän lähdön

Heikkinen arvostaa urheilijalle annettavaa tukea korkealle. Urheiluakatemiajärjestelmän avulla nuori pystyy paitsi urheilemaan myös kouluttautumaan kotimaakunnassaan.

- Toki urheilijapolku oli minunkin aikanani, mutta se oli paljon kapeampi ilman liikoja vaihtoehtoja. Sitä mentiin sinne, minne tie vei. Nyt ei tarvitse riskeerata niin paljoa vaan urheilu-uran rinnalla voi hoitaa koulun käynninkin.

Jaan mielelläni kokemuksiani, mutta en tyrkytä niitä ainoina totuuksina.

Janne Heikkinen

Malli toimii pitkälle, mutta lopulta urheilussa on Heikkisen mukaan kuitenkin kysymys omista valinnoista ja tekemisistä.

- Ympärillä oleva tuki on tärkeää nuorelle. Siinä vaiheessa, kun urheilusta tulee enemmän ammatti, silloin urheilija joutuu selviytymään enemmän yksin. Kaikki on kiinni siitä, miten harjoittelet ja miten paljon haluat asioita ja tietysti siitä, miten hyvin pelaat.

Luulisi Janne Heikkisen tietävän, mitä puhuu. Mies on edustanut kansainvälisillä kentillä maajoukkueen lisäksi useita eurooppalaisia huippuseuroja, kuten Guaguas Las Palmas, Kappa Torino, Olympiakos Ateena, Sira Cucine Ancona, Hotvolleys Wien, Alto Adige Bolzano, Prisma Taranto ja Skra Belchatow.

Lentopalloilulla jälleen etsikkoaika

Vaikka oma aktiiviura on jo takana, Heikkinen seuraa mielenkiinnolla suomalaista lentopalloa.

- Minä uskon valoisaan tulevaisuuteen. Kirkkaimpana tähtenä on miesten maajoukkue, jolla on taas oma etsikkoaikansa. Tuomas Sammelvuon komennuksessa joukkue voi päästä pitkälle.

Heikkinen tuntee Sammelvuon hyvin oman uransa ajalta, joten arvioita ei tarvitse tuulesta temmata.

- Junnuleireiltä lähtien ollaan kämppiksinä reissattu. Siltä mieheltä löytyy kyllä varmasti nälkää menestyä ja kykyä myös herättää menestyksen nälkää. Yksi lisä odotuksiin on tietysti se, että nyt ollaan pitkästä aikaa tilanteessa, jossa lentopallo on suomalaiskäsissä.