1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Soittotunneilla ei ole tyttöjen tai poikien soittimia

Musiikkiharrastustaan aloittelevan lapsen soitinvalintaan vaikuttaa turhan usein isän tai äidin ennakkoluulo. Vanhemmat saattavat esimerkiksi luokitella toiset soittimet tyttöjen ja toiset poikien instrumenteiksi.

kulttuuri
Pieni tyttö soittaa pianoa
Anna Sirén / Yle

Tampereen konservatorin musiikkiopiston suosituimmat soittimet ovat vuodesta toiseen viulu ja piano. Jos opisto saisi päättää, uudet pikkumuusikot valitsisivat soitettavikseen esimerkiksi fagotin tai kontrabasson, sillä näille soittimille on juuri perustettu lehtoraatit ja uusia soittajia kaivataan.

Päätös siitä, millä soittimella lapsi musiikkiuransa aloittaa, ei kuitenkaan ole opiston tehtävissä. Lapsen vanhemmatkaan eivät saisi liikaa puuttua asiaan, sanoo huilunsoiton lehtori Annaleena Planman.

- Tärkeintä olisi kuunnella lasta itseään. Instrumentin valintasyyksi riittää aivan hyvin vaikka se, että lapsi on joskus nähnyt jotakin soitinta soitettavan ja kiinnostunut siitä tai että jossakin soittimessa on hänen mielestään kaunis ääni.

Lapsi ei paikkaa vanhemman kesken jäänyttä harrastusta

Harrastuksen suunta on Annaleena Planmanin mukaan jo valmiiksi väärä, jos vanhemmat määräävät lapselleen soittimen.

- Jollakulla on saattanut jäädä oma soittoharrastus aikoinaan kesken, ja sitten ajatellaan, että lapsi aloittaa samalla instrumentilla. Se on väärä valintaperuste. Toivoisin myös, etteivät vanhemmat hylkäisi soittimia esimerkiksi niiden painon perusteella, kun ajattelevat, etteivät viitsisi kantaa.

Joihinkin soittimiin kohdistuu sitkeästi eläviä, mutta turhia ennakkoluuloja.

- Usein ajatellaan, että on olemassa erikseen tyttöjen ja poikien soittimia. Omassa huiluluokassani 22 oppilaasta on vain yksi poika, sillä huilua pidetään tyttöjen soittimena. Vaskipuhaltimia ajatellaan puolestaan raskaina poikien instrumenttina. Soittimia on kuitenkin kehitetty siihen suuntaan, että pienikokoisetkin soittajat voivat aloittaa esimerkiksi pasuunalla tai kontrabassolla.

Soitinmarkkinoilla saa testata vaihtoehtoja

Kun lapsi haluaa aloittaa soittoharrastuksen, kannattaa koko perheen lähteä yhdessä tutustumaan vaihtoehtoihin. Tampereen konservatoriolla järjestetään erityisiä soitinmarkkinoita, joilla tavataan opettajia ja kuullaan lisää soittimista.

- Soitonopettajat osaavat antaa neuvoja instrumentin valintaan. Esimerkiksi puhaltimissa saattaa tulla rajoituksia vastaan, jos pienellä lapsella on kovin heiluvaiset maitohampaat. Silloin voidaan opastaa aloittamaan toisella instrumentilla ja vaihtamaan sitten myöhemmin.

Jollakulla on saattanut jäädä oma soittoharrastus aikoinaan kesken, ja sitten ajatellaan, että lapsi aloittaa samalla instrumentilla.

Annaleena Planman

Instrumentin vaihtaminen saman soitinperheen sisällä on Planmanin mukaan tavallista.

- Pikkuviulistia saatetaan myöhemmin ohjastaa vaihtamaan alttoviuluun, jonka soittajia tarvitaan aina. Vaskissa voidaan puolestaan aloittaa taskutrumpetilla ja siirtyä sieltä vaikka pasuunaan.

Musiikki pysyy hitaana harrastuksena

Ennakkoluulottoman soitinvalinnan tukemisen lisäksi pienen soittajan vanhemmalta vaaditaan vähimmillään vain vähän.

- Vanhemmat voivat suoriutua musiikkiharrastuksen tukemisesta sillä, että muistavat muistuttaa lasta harjoittelun tärkeydestä. Halutessaan vanhemmat voivat tietysti tulla vaikka seuraamaan ensimmäisiä tunteja, jotta osaavat auttaa lasta kotona harjoittelemisessa. Etukäteen ei tarvitse tietää musiikista mitään, Annaleena Planman rohkaisee.

Huilunsoiton lehtori uskoo, että soittotunneilta saa elämään evääksi muutakin kuin nuotteja.

- Maailma on mennyt kovin nopeaksi, kun kaikki tieto saadaan niin vauhdilla. Musiikki on kuitenkin pysynyt vuosisadasta toiseen yhtä hitaana opittavana. Harjoitteleminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, ja noita taitoja toivon ainakin omille lapsilleni.

Tampereen Musiikkiakatemia järjestää soitinesittelykonsertit tiistaina 19.3. klo 17.30 ja 19.00 Pyynikkisalissa.

Lue seuraavaksi