Huutava pula miesten vaatteista ja kengistä

Karjalan Apu on vienyt vaatteita, kenkiä ja kodin tarvikkeita Venäjän Karjalassa hädässä oleville ihmisille jo 15 vuoden ajan. Apua tarvitaan edelleen, sillä avun tarvitsijat ovat kaikkein heikommassa asemassa olevia ihmisiä vaikkapa kehitysvammalaitoksissa tai vanhainkodeissa, sanoo Karjalan Avun toiminnanjohtaja Lea Ylitalo.

Kotimaa
Karjalan Apu.jpg
Yle / Tapio Laakkonen

Kuorma-autoa lastataan maanantaina Joensuussa Karjalan Avun pihapiirissä. Aluksi autoon lastataan huonekaluja, jotka ovat olleet varastoituna Liperin Siikasalmeen. Sen jälkeen auto täyttyy säkeistä, joissa on lajiteltuja vaatteita. Kuorma lähtee kohti Karhumäkeä, jossa on 600-paikkainen kehitysvammalaitos.

Seuraava kuorma on lähdössä jo viikon kuluttua, silloin kohteena on vanhainkoti-sosiaalilaitos Vitelessä. Ylitalon mukaan siellä on huutava pula miesten vaatteista ja jalkineista.

- Meillä on tällä hetkellä huutava pula miesten vaatteista ja myöskin kengistä. Kaiken kokoiset kengat ovat toki tervetulleita, mutta miesten kokoja erityisesti.

- Meidän asiakkaat eivat ole muotitietoisia. Pääasia että luovutettavat vaatteet ovat ehjiä ja puhtaita.

Naisten vaatteita tuodaan eniten

Naisten vaatteista on ajoittain jopa ylitarjontaa, mutta kaikki vaatteet vastaanotetaan ja myös lajitellaan. Naisten vaatteista toivotaan ulkovaatteita:

- Naisten vaatteita joudumme varastoimaan pidemmän aikaa ja usein joudumme sitten tarkastamaan ja lajittelemaan niitä uudestaan, ettei ole tullut esim. homevaurioita.

Karjalan Apu jakaa myös lasten ja nuorten vaatteita Venäjän Karjalassa. Jakelu tapahtuu kaupunkien ja kuntien sosiaalipalvelukeskusten kautta köyhäinapuna. Lasten vaatteita Karjalan Apuun on tuotu melko hyvin, nuorisovaatteista on sen sijaan pulaa.

Lea Ylitalo.jpg
Karjalan Avun toiminnanjohtaja Lea Ylitalo on organisoinut humanitääristä apua Venäjän Karjalaan jo 15 vuotta.Yle / Tapio Laakkonen

- Lasten vaatteita tulee meille kyllä, mutta nuorten, 15-20-vuotiaiden vaatteista on pulaa.

Ylitalon mukan vuosien kokemus on hieman helpottanut rajamuodollisuuksien kanssa elämistä, mutta edelleen oikean muotoisia leimoja tarvitaan.

- Hankimme itselle pyöreän muotoisen leimasimen, neliskulmaiset tai muut mallit eivät käy. Kaikki paperithan laaditaan niin, että Moskovan humanitäärisen avun komitean lupa on oltava kaikkiin vientikuormiin. Nyt meillä on jo osaamista näiden asiapapereiden laadintaan ja rajallakin suhtaudutaan humanitäärisen avun vientiin entistä suopeammin.

Rikkaat venäläiset toisaalla

Joensuunkin katukuvaa vallitsee ajoittain venäläisen keskiluokan maasturit, jotaka ovat täynnä kuluttamaan tottuneita venäläisiä. Kahvipöydissä kuuluukin kuiskintaa: Eivätkö venäläiset voisi autta omia kansalaisiaan? Ajatus on tuttu myös Lea Ylitalolle.

- Kyllähän sitä jopa itse on välillä miettinyt, että miksi? Mutta taitaa olla niin, että Karjalan tasavallan syrjäseudut ovat todella kaukana Moskovan ja Pietarin päättäjien pöydistä, tulo- ja elintasoerot ovat siellä valtavat ja humanitäärisen avun tarve myös melkoinen.

- Sinänsä venäläisten vierailu Joensuun seudulla on tervetullutta, he ovat hyviä asiakkaita meidän kirpputorilla, jonka tuotoilla pyöritetään Karjalan Avun toimintaa.

Karjalan Apu toimii Joensuussa osoitteessa Mutalantie 19.