Kohdunkaulan näytteen voi ottaa nykyisin myös itse

Kansallisessa kehityshankkeessa tutkitaan, kuinka kotona käytettävät papilloomatestit toimivat. Tavoitteena on tehdä toimintatavasta koko maan kattava.

terveys
HPV-viruksen toteamiseen tarkoitettu kotitestiväline
Suomen Syöpärekisteri

Suomalaisnaisten kohdunkaulan syöpätapaukset ovat vähentyneet muutaman vuosikymmenen aikana dramaattisesti. Kiitos tästä lankeaa jo 1960-luvulla aloitetulle laajalle seulonnalle, jossa pääosin kaikki 30-60-vuotiaat naiset tutkitaan viiden vuoden välein.

Tätä nykyä jo 70 prosenttia suomalaisnaisista osallistuu seulontoihin. Viime vuosina osallistumisaste on kuitenkin hieman heikentynyt.

Parhaillaan Suomen Syöpärekisteri tutkii, kuinka kotona itse tehtävien testien käyttö voisi vielä parantaa seulontoihin osallistumista.

- Alustavat kokemukset kotitesteistä ovat olleet kannustavia. Käyttö on helppoa ja niistä saadut tulokset luotettavia, joukkotarkastusrekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila kertoo.

Nopea, kivuton ja tehokas

Tutkimuksessa käytettävä kotitesti on suolaliuoksella täytetty putki, jossa mäntää painamalla neste vapautuu emättimeen ja kohdunkaulaan ja imeytyy takaisin putkeen solunäyte mukanaan. Anttilan mukaan näytteenotto on nopeaa ja kivutonta.

- Jossain päin kotitestejä tehdään myös puuvillatikun taiharjan avulla. Jotkut niistä voivat olla epämiellyttävämpiä tai hankalampia käyttää.

Alustavat kokemukset kotitesteistä ovat olleet kannustavia. Käyttö on helppoa.

Tutkimusjohtaja Ahti Anttila

Kohdunkaulan irtosolunäytettä eli Papaa kotitesti ei korvaa. Kotinäytteessä ilmi tullut papilloomavirus auttaa kuitenkin jo eteenpäin, sillä pitkäkestoinen papilloomavirusinfektio voi aiheuttaa kohdunkaulan solumuutoksia, jotka taas voivat kehittyä kohdunkaulan syövän esiasteiksi ja syöväksi asti.

Mikäli seulontanäytteestä löytyy papilloomavirusta, jatkotutkimuksilla varmistetaan onko virusinfektio aiheuttanut solumuutoksia. Jatkotutkimuksena on tällöin Papa-koe tai kohdunkaulan tähystystutkimus.

Paketti kopsahtaa laatikkoon jos seulat unohtuvat

Suomen Akatemian rahoittamassa kolmivuotisessa kehitys- ja tutkimushankkeessa on mukana parikymmentä suomalaiskuntaa, jotka toteuttavat sen osana niiden rutiiniseulontoja. Mikäli tulokset ovat lupaavia, Anttilan mukaan käytäntö pyritään levittämään koko maahan.

Tällä hetkellä kotitestin saavat kaikki tutkimuskuntien naiset, jotka eivät reagoi saamiinsa seulontakutsuihin. Kotiin toimitettava paketti palautetaan laboratorioon testipaketin mukana tulevassa palautuskuoressa.

Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpätauti, ja tappavana tautina vakavasti otettava uhka. Papilloomavirus voi aiheuttaa genitaalialueen syöpiä myös miehille, mutta ovat heillä huomattavasti harvinaisempia.