Tuntilaskutus ja mobiiliseuranta tuovat päivähoidon nykyaikaan

Työelämässä vanhemmilta kysytään joustoa, joten myös päiväkodeissa on mukauduttava ajan vaatimuksiin. Torniossa pohditaankin nyt siirtymistä sähköiseen seurantajärjestelmään ja tuntiperusteiseen laskutukseen.

Kotimaa
Kokkokankaan päiväkodin lapsia.
Tornio Kokkokankaan päiväkodin lapset tekivät oman levyn.YLE / Hannu Rekilä

Torniossa halutaan siirtyä päivähoidossa paremmin nykyajan vaatimuksiin vastaaviin mobiiliseurantajärjestelmään ja tuntiperusteiseen laskutukseen.

Sähköinen seurantajärjestelmä ei ole lasten kellokortti, vaikka siinä samantapaisia piirteitäkin voi nähdä. Siinä päiväkodeissa ja perhepäivähoitajilla on käytössä älypuhelimet, joihin lasten tulot ja menot kirjautuvat, kun vanhempi koskettaa puhelinta lapsikohtaisella avaimenperällä.

Lisäksi näytölle saadaan esimerkiksi tietoja lasten allergioista tai siitä, ketkä lapsen voivat tarhasta noutaa, sanoo Tornion päivähoidon päällikkö Riitta Keloneva.

- Nythän meillä tehdään päiväkirjat esimerkiksi kuukausittain, jolloin kirjaamisvaiheessa voi tulla virheitä ja tarkistamisia. Ne vievät toimistotyöntekijöiltä aikaa, Keloneva sanoo.

Hänen mukaansa järjestelmä helpottaisi myös päivähoidon henkilöresursointia, kun tilanne päivittyy vastuullisten tietoon reaaliaikaisesti.

Liperissä vain hyviä kokemuksia

Liperissä mobiili järjestelmä on ollut käytössä elokuusta asti yhdessä tuntiperusteisen laskutuksen kanssa. Myös Torniossa tuntiperusteiseen laskutukseen siirtymistä pohditaan samassa yhteydessä.

Päivähoitoajat pitää varata tuntilaskutuksessa niin kuin ennenkin, mutta hoitosopimuksen voi tehdä tarvitsemalleen määrälle tunteja - kokonaisten päivien asemesta. Varhaiskasvatuksen johtajan Sirkka Korhosen mukaan systeemi on tuonut oikeastaan vain etuja.

Palaute niin henkilökunnalta kuin vanhemmiltakin on ollut positiivista. Uskallan sanoa, että koko tässä ruljanssissa lapsi on voittaja.

Sirkka Korhonen

- Lasten elämään se on vaikuttanut niin, että päiväkodin aikuiset ehtivät olla enemmän lasten kanssa. Tuntiperusteisen laskutuksen käyttöönottaminen taas on lyhentänyt lasten hoitopäiviä ja siitä hyötyvät myös vanhemmat pienempien hoitolaskujen muodossa, Korhonen luettelee.

- Palaute niin henkilökunnalta kuin vanhemmiltakin on ollut positiivista ja kyllä uskallan senkin sanoa, että että koko tässä ruljanssissa lapsi on voittaja.

Järjestelmien uudistuminen pistää painetta myös henkilökuntaan. Enää päiväkodeissa ei voida ajatella, että suurin piirtein kaikki lapset tulevat ja lähtevät samoihin aikoihin.

- Meidän täytyy turvata kaikille lapsille yhtä hyvä päivähoito riippumatta siitä, tuleeko lapsi hoitoon kahdeksalta vai kymmeneltä aamulla. Tässä on uudistumisen ja koulutuksen paikkaa meille päivähoidon työntekijöille, Riitta Keloneva arvioi.

Lakiuudistus lisää painetta muutokseen

Riitta Keloneva uskoo, että laskutuskäytäntöjä kannattaa ryhtyä pikku hiljaa muuttamaan.

- Varhaiskasvatuslain uudistus on tulossa 2015 ja uskon, että siinä tullaan suosimaan tuntilaskutukseen menemistä. Olisi ihan hyvä jos ehtisimme jo sitä ennen vähän totuttautua uuteen järjestelmään, Keloneva sanoo.

Torniolainen Pekka Hacklin uskoo, että modernimpaan järjestelmään siirtyminen olisi järkevää Torniossakin. Hänen mukaansa työelämä edellyttää vanhemmilta joustoja, joten olisi hyvä jos myös päivähoidossa pystyttäisiin vastaamaan ajan haasteisiin.

- Meillähän on etäluettavat sähkömittaritkin ja maksu menee kulutuksen mukaan, että miksipä ei tässäkin voisi olla niin, Hacklin sanoo.