1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Suomi

Itä- ja Pohjois-Suomi esittävät logistiikkatukea kehysriihelle

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnat esittävät hallituksen kehysriihelle logistiikkatukea kompensoimaan Itä- ja Pohjois-Suomen heikkoa saavutettavuutta. Myös yritystoiminnan kasvuun ja uudistamiseen tähtäävät yritystuet ovat alueille tärkeitä.

Pohjois-Suomi
Maakuntajohtaja Jussi Huttunen.
Mika Moksu / Yle

Pohjois-Savon maakuntavaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäiseen kokoukseensa. Maakuntajohtaja Jussi Huttunen kävi kokouksessa läpi Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntien esitystä hallituksen torstaiseen kehysriiheen.

Tärkeimmäksi kohdaksi nousi logistiikkatuki. Esityksen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomi ovat alueita, joiden taloutta rasittavat pysyvät, pitkistä etäisyyksistä, heikosta saavutettavuudesta ja harvasta asutuksesta johtuvat kilpailukykyhaitat.

- Tärkeintä on saada potkua meidän elinkeinoelämälle. Se tarkoittaa yritystukia ja logistiikkatukea, joka tunnetaan paremmin kuljetustukena. Kolmas tärkeä elementti on esitys siitä, että voimme käyttää tulevan rakennerahastokauden ja kansallisia varoja yritysten kehittämiseen monipuolisesti.

Maakuntajohtaja on varovaisen optimistinen, että torstain "kuumassa" kehyriihessä Itä- ja Pohjois-Suomelle tärkeä logistiikkatuki nytkähtää eteenpäin.

- Minulla on sellainen toiveikas mieliala, että nimenomaan logistiikkatuki on sellainen asia, joka saattaa mennä rahoitukseen asti kehysriihessä.

"Maakuntien välistä yhteistyötä edelleen lisättävä"

Maakuntavaltuuston kokouksessa valittiin myös uusi maakuntahallitus, jonka puheenjohtajaksi asettuu kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.). Uusi puheenjohtaja korosti sitä, että Itä-Suomen maakuntien pitäisi edelleen pontevammin tehdä yhteistyötä ja tukea toisiaan.

- Meillä on hyvä rekordi yhteistyöstä. Tästä esimerkkinä vaikka Itä-Suomen yliopisto, joka on mahtava näyttö yhteistyön voimasta, Kääriäinen toteaa.

Itä-Suomen yliopisto on mahtava näyttö yhteistyön voimasta.

Seppo Kääriäinen

Hänen mukaan maakunnat ja Itä-Suomi ovat murroksessa, joka ilmenee esimerkiksi uutena vaalipiiriratkaisuna. Hän näkee sen myös osaltaan lisäävän tarvetta tiiviimmälle yhteistyölle ja katsoo eritoten Ohtaansalmen molemmille puolille.

- Kyllä meidän (Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) pitää yhä entisestään lisätä yhteistyötä. Pitää uskaltaa avata uusia lehtiä ja vuorovedoin viedä toinen toistemme hankkeita eteenpäin.

Lue seuraavaksi