Brittisäätiölle lahjoitettu maalaus osoittautui Rembrandtin varhaiseksi omakuvaksi

Maalaus uskottiin ennenkin Rembrandtin muotokuvaksi, mutta tekijäksi arveltiin joku hänen oppilaistaan. Asiantuntijan mukaan teos on 23 miljoonan euron arvoinen.

kulttuuri

Brittiläisen kartanon seinällä riippunut maalaus on varmistunut Rembrandtin omakuvaksi. Britannian kulttuuriperintöä vaalivalle National Trust -säätiölle luovutettua maalausta pidetään 20 miljoonan punnan eli runsaan 23 miljoonan euron arvoisena.

Säätiö sai taulun kolme vuotta sitten hollantilaista ja flaamilaista taidetta keränneen kiinteistöyrittäjän leskeltä. Paikkaa maalaus ei vaihtanut, vaan koristaa edelleen Lounais-Englannissa sijaitsevan Buckland Abbeyn seinää. Alkujaan rakennus oli sikstiiniläismunkkien luostari. Myöhemmin siellä asui 1500-luvun merenkulkijasankari Francis Drake.

Kuvassa on mies, jolla on lyhyt samettiviitta ja strutsinsulkien koristama musta hattu. Maalaus uskottiin kyllä Rembrandtin muotokuvaksi, mutta maalaajaksi arveltiin joku hänen oppilaistaan. National Trustin asiantuntija sanoo kuitenkin, että tekijä oli mestari itse.

Lisätutkimuksia vuoden lopulla

Maalaus on päivätty vuodelle 1635, jolloin Rembrandt oli 29-vuotias eikä ollut vielä hionut sivellintekniikkaansa huippuunsa. Se on kuitenkin selvinnyt vasta viime vuosikymmenien vertailevissa tutkimuksissa, minkä vuoksi Buckland Abbeyn muotokuvaa pidettiin aiemmin jonkun muun maalaamana.

Maalaus saa toistaiseksi olla paikallaan. Loppuvuonna se lähetetään puhdistettavaksi ja lisätutkimuksiin, muun muassa röntgenkuviin, maalipigmentin analysointiin sekä pyökkisen pohjan ikätutkimuksiin.

Vaikka maalauksen arvo on huima, National Trust ei aio hyötyä siitä. Taulu säilytetään ikuisesti kansakunnan aarteena, säätiöstä sanotaan.

Lähteet: Yle Uutiset