Helsinki ei vielä hukukaan autoihin

Helsingin kantakaupungin kaduilla ajellaan autolla luultua vähemmän. Helsingin kaupungin tekemän selvityksen mukaan liikenteen määrä keskustan pääkatuverkossa on vähentynyt jo pitkän aikaa.

Kotimaa
Autoja ruuhkajonossa Helsingin Kauppatorin sivustalla.
YLE

Liikennemäärät laskivat viime vuonna Helsingin keskustan ja kantakaupungin rajalla vajaalla kahdella prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Keskuspuiston suuntaisella poikittaislaskentalinjalla liikennemäärät vähenivät puolestaan noin prosentilla.

- Kantakaupungin liikennemäärät ovat vähentyneet jo jonkin aikaa. Siellä kehitys on ollut ihan omalaatuista, koska muualla liikenteen kasvu on vaan jatkunut, sanoo liikennetutkija Irene Lilleberg Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Myös liikennekäytössä olevien autojen määrä tuhatta asukasta kohti oli Helsingissä viime vuoden lopussa pienempi kuin vuotta aiemmin.

- Jos katsotaan Trafin tilastoja niin liikennekäytössä olevia autoja on ollut suunnilleen sama määrä jo viiden vuoden ajan, vaikka asukasluku on koko ajan kasvanut. On hyvin mielenkiintoista, että meillä on tällainen alue, jossa pystyy elämään ja liikkumaan hyvin ilman autoakin.

Helsingin sisäisen bussiliikenteen matkustajamäärä väheni vuodesta 2011, mutta seutuliikenteen matkustamäärä kasvoi.

Pyöräily väheni hieman alkukesästä ja lisääntyi loppukesästä. Uutta Baanaa pitkin ajoi keskimäärin 3 200 pyöräilijää arkivuorokaudessa ja huippupäivänä lähes 5 000 pyöräilijää.

Edessä ei välttämättä odota autoton kaupunki

Vaikka liikennemäärien suunta on kantakaupungissa ollut vähenemään päin, ei se välttämättä kuitenkaan viittaa autottomaan keskustaan.

Tulevaisuudessa liikennemäärien niemellä ja kantakaupungissa ennustetaan voimakkaasti kasvavan uusien asuin- ja työpaikka-alueiden rakentuessa.

- Vaikea sanoa kuinka kauan autojen hiljainen häviäminen jatkuu, koska kohtahan tänne on tulossa suuri määrä uusia asukkaita. Kun Jätkäsaareen ja Kalasatamaan muuttaa uudet asukkaat, eivät heistä varmastikaan kaikki ole autottomia.