1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hankasalmi

Hankasalmisilla kahden kuukauden jono lääkäriin

Lääkäripula on koetellut Hankasalmea alkuvuoden ajan. Hankasalmella on neljä lääkärin virkaa, mutta työssä on ollut vain kaksi lääkäriä.

Hankasalmi
Lääkäri kuuntelee potilaan hengitystä stetoskoopilla
Raimo Torikka / Yle

Hankasalmen tilannetta hankaloittaa, ettei vuodeosastolle ole saatu lääkäriä ollenkaan. Äitiyslomalla olevalle lääkärillekään ei ole saatu sijaista: vuokralääkäri on pitänyt vastaanottoa vain parina päivänä viikossa.

- Jonot kiireettömään hoitoon ovat 1,5-2 kuukautta tällä hetkellä. Osa potilaista haluaa ajan vain yhdelle ja tietylle lääkärille ja siilloin tietenkin hänen ajanvarauskirjansa ruuhkautuu. Ei ole auttanut, vaikka olemme tarjonneet muitakin lääkäreitä, osastonhoitaja Tuula Jaakkola sanoo.

Helpotusta huhtikuussa

Jaakkolan mukaan myös muualta Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen eli JYTE:n alueelta on yritetty saada lääkäreitä paikkaamaan pulaa.

- Se ei auta kuin ihan hetkellisesti purkamaan jonoja, hän sanoo.

Hoitajatilanne sen sijaan Hankasalmella on hyvä. Yksi hoitajista on niin sanottu reseptihoitaja eli hänellä on oikeus määrätä lääkkeitä tiettyihin sairauksiin.

- Reseptihoitajan työpanosta on käytetty paljon helpottamaan lääkäreiden kuormitusta.

Jaakkolan mukaan tilanne helpottaa huhtikuussa, kun äitiyslomalla oleva lääkäri palaa työhön ja vuokralääkärikin jatkaa vielä toukokuulle.

Lue seuraavaksi