Argentiinan presidentti vetosi paaviin Falklandin kiistassa

Franciscuksen arkkipiispa-aikana hän ja Cristina Kirchner ottivat yhteen muun muassa homojen oikeuksista.

Ulkomaat

Katolisen kirkon uusi päämies paavi Franciscus on ottanut vastaan ensimmäisen valtiopäämiesvieraansa. Hän oli Franciscuksen eli Jorge Mario Bergoglion kotimaan presidentti Cristina Fernández de Kirchner.

Kirchner tapasi maanmiehensä kahden kesken lounaalla Vatikaanissa. He keskustelivat muun muassa Falklandin- eli Malvinassaarista ja Kirchner pyysi, että paavi edistäisi Argentiinan ja Britannian neuvotteluja saarten omistajasta.

Kirchnerin ja Franciscuksen suhteissa on lämmittämisen varaa ajalta, jolloin nykyinen paavi oli vielä Buenos Airesin arkkipiispa. Kircherillä ja Bergogliolla oli kiistaa etenkin homoseksuaalien oikeuksista ja abortista.

Kirchnerin edesmennyt puoliso, presidentti Nestor Kirchner, kutsui Bergogliota opposition todelliseksi johtajaksi hänen poliitikkotapaamistensa vuoksi. Latinalaisessa Amerikassa ovat nousseet paavin valinnan myötä myös syytökset, joiden mukaan Bergoglio ei puhunut uhrien puolesta maanosan oikeistodiktatuurien aikana.

Cristina Kirchner on Vatikaanissa niiden valtiojohtajien joukossa, joita on alkanut saapua paavin tiistaisiin virkaanastujaisiin. Vatikaaniin on jo tullut muun muassa Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden, joka Kirchnerin tavoin on katolilainen.

Lähteet: AFP, Reuters