Suomi ei pysynyt ilmastotavoitteessa - vain neljä EU-maata paransi

Euroopan ympäristökeskuksen raportin mukaan vain neljä maata lisää on päässyt kansallisen päästökaton alle. Suomi ei ollut näiden maiden joukossa, Ruotsi ja Tanska olivat.

Ulkomaat
Saksalaisen sokeritehtaan piipusta nousee savua taivaalle.
Armin Weigel / EPA

Suomi ei ole pystynyt vähentämään ilmansaastepäästöjä EU-rajoitusten mukaisiksi vuonna 2011, sanoo maanantaina julkistettu Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n raportti. Alustavien tietojen mukaan vain Tanska, Malta, Hollanti ja Ruotsi onnistuivat pääsemään uusina maina päästökaton alle.

Suomen lisäksi päästökaton ylittivät Itävalta, Belgia, Saksa, Ranska, Irlanti, Luxemburg ja Espanja. Teoreettisesti päästökaton ylittäneitä maita saattavat odottaa sakot.

EU:n kansallinen päästökatto mittaa muun muassa rikkidioksidin, typpioksidien sekä ammoniakin määrää ilmassa. Suomi ylitti katon ammoniakin osalta.

EEA:n mukaan päästöjen vähentymisessä on tapahtunut kehitystä, mutta lisää työtä tarvitaan vielä. Aiemmin päästökaton alle oli päässyt jo iso osa EU-maista.

Erityisesti liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet ovat monissa kaupungeissa yhä suuri ongelma, sanoo EEA. Eniten ilmansaasteita on Pariisissa, Marseillessa, Torinossa, Milanossa ja Roomassa sekä useissa Tshekin, Puolan ja Unkarin kaupungeissa. Vuosittainen keskiarvo on yli 50 mikrogrammaa haitallisia hiukkasia kuutiometrissä ilmaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset