1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romanian entinen pääministeri pääsi vapaaksi kesken korruptiotuomion

Adrian Nastase vapautettiin ikänsä vuoksi. Nykyinen pääministeri on toivottanut hänet tervetulleeksi takaisin poliittiseen toimintaan.

Ulkomaat

Romanian entinen pääministeri Adrian Nastase on vapautettu kärsittyään yhdeksän kuukautta vankilatuomiostaan eli kolmanneksen langetetusta tuomiosta.

Asianajajansa mukaan Nastase, 62, päästettiin vapaaksi, koska hän on yli 60-vuotias. Lain mukaan hänet voitiin vapauttaa, kun kolmannes tuomiosta tuli täyteen. Korruption vastaiset syyttäjät vetosivat sitä vastaan, mutta oikeus kumosi vetoomuksen.

Pääministeri Victor Pontan mukaan hänen entinen oppi-isänsä on tervetullut takaisin sosiaalidemokraattiseen puolueeseen, jota tämä johti vuoteen 2005 asti. Pääministerinä hän oli vuosina 2000 - 2004.

EU vaatii näyttöä korruption vastaisista toimista

Nastase on korkea-arvoisin poliitikko, joka on vangittu Romaniassa sitten sosialismin luhistumisen. Hänet tuomittiin puolitoista miljoonaa euroa tuottaneesta laittomasta rahankeräyksestä vuoden 2004 presidentinvaalien alla. Nastase on sanonut olevansa poliittisen ajojahdin uhri.

Hän ampui itseään kaulaan ennen tuomionsa langettamista. Vamma ei ollut hengenvaarallinen.

Nastasea odottaa vielä yksi korruptio-oikeudenkäynti. Syyttäjien mukaan hän sai 630 000 euroa vastineeksi siitä, että nimitti erään rakennusyhtiön omistajan valtion rakennustarkastusviraston johtoon.

EU on vaatinut Romaniaa osoittamaan, että se todella yrittää kitkeä korruptiota. Ennen kuin korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus saadaan EU:n vaatimaan kuriin, Romanialla ei EU:n mukaan ole asiaa Schengen-alueeseen, jonka kansalaiset eivät tarvitse passia muissa Schengen-maissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi