1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen valtuutetut väittelivät säästökeinoista

Tampereen talouden raju alamäki huolestutti Tampereen kaupunginvaltuustoa maanantaina. Tänä vuonna säästöohjelmassa olisi syytä onnistua.

kunnanvaltuustot
Höyryävä Tammerkoski pakkaspäivänä
Anna Sirén / Yle

Historian kurjin tilinpäätösennuste kirvoitti kaupunginvaltuustossa yli 60 puheenvuoroa, joissa vaadittiin muun muassa pikaisia säästöjä, budjettikuria ja tulopohjan laajentamista.

Myös joitakin palveluja halutaan karsia. Muutama valtuutettu myisi jopa kaupungin yhtiöitä aina Särkänniemestä Finnparkiin. Valtuuston mielestä Tamperetta ei kuitenkaan pidä säästää hengiltä ja työllisyyttä lisääviä investointeja kaivataan lisää.

Säästöohjelman epäonnistuminen vei viime vuoden tilinpäätöksen melkein 30 miljoonaa miinukselle. Sama suunta jatkuu, arvioi konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

- Näyttää siltä, että myös tästä kuluvasta vuodesta on tulossa alijäämäinen. Nyt tarvitaan kaikki toimenpiteet, joilla saadaan tilanne käännettyä parempaan ja päästään jo tänä vuonna tasapainottamaan taloutta. Tavoitteena on, että valtuustokauden toisena vuonna talous pystyttäisiin kääntämään jo ylijäämäiseksi.

Juustohöylä ei riitä

Valtuustokeskustelun perusteella pelkkä juustohöyläys ei korjaa Tampereen taloutta tällä kerralla. Rakenteiden kehittäminenkin näkyy vasta pitkällä aikavälillä. Veronkorotusten hyöty taas häviää nopeasti. Jostakin on myös pakko säästää. Uusia tulolähteitäkin voi löytyä esimerkiksi rakentamattoman rakennusmaan verottamisesta. Myös lomautuksia on väläytelty.

Juha Yli-Rajala ei sulje keinovalikoimasta pois mitään.

- En ota kantaa mihinkään näihin yksittäisiin keinoihin, mutta totean vaan, että niin isoista asioista on kysymys, että varmasti kaikki keinot tulevat harkittaviksi eli ihan laidasta laitaan. Kaikkea mahdollista.

Valtuusto hyväksyi eilen tämän vuoden toisen lisäbudjetin, joka on nostaa kuluvan vuoden alijäämän jo runsaaseen 17 miljoonaan euroon. Tilannetta heikentävät jatkossa erityisesti valtionosuuksien lasku ja työttömyyden paheneminen. Verotulojen arvioidaan kasvavan tänä vuonna 4-5 prosenttia.

Lue seuraavaksi