Jengiväkivalta kuhisee Marseillessa - "Hallitus ei auta"

Marseillen jengiväkivalta on yltynyt viime viikkoina, kun jo kuusi ihmistä on löytynyt kylmäverisesti tapettuina. Kaupunginjohtajan mukaan hallitus syytää rahaa Pariisiin eikä anna Marseilleen mitään.

Ulkomaat

Ranskan toiseksi suurin kaupunki Marseille on vailla rahaa jengiväkivallan kitkemiseksi. Kaupunginjohtaja Jean-Claude Gaudin arvostelee hallitusta jyrkästi varainjaosta Le Figaro -lehdessä. Hänen mukaansa hallitus keskittää kaiken huomionsa suur-Pariisiin eikä huolehdi etelän Marseillen asukkaiden turvallisuudesta.

Kahden viikon sisällä Marseillessa on surmattu kuusi ihmistä teloitustyyliin. Poliisi on löytänyt muun muassa luotien runtelemia ruumiita, ja viime keskiviikkona kaksi rikostaustaista nuorukaista ammuttiin kirkkaassa päivänvalossa. Katuampumisen silminnäkijöinä oli lapsia.

Kaupunginjohtaja Gaudinia suututtaa, että presidentti Francois Hollanden sosialistihallitus on myöntänyt suur-Pariisille 30 miljardin euron kehitysrahan.

- Toivoisin hallituksen tajuavan, että sen on autettava Marseillea. 30 miljardia suur-Pariisin hankkeelle on skandaali, kun Marseille ei saa mitään, Gaudin sanoo Le Figarolle.

- Emme kuitenkaan anele hyväntekeväisyyttä toiseksi suurimmalle kaupungille ja sen 860 000 asukkaalle.

Väkivalta on kiihtynyt viime viikkoina rauhallisemman suvantovaiheen jälkeen. Englanninkielisen The Local -verkkolehden mukaan viime vuonna katuväkivalta tappoi 24 ihmistä, jolloin jotkut poliitikot pyysivät jopa armeijaa avuksi.

Levottomuudet ovat keskittyneet Marseillen pohjoisalueelle. Kaupunginjohtajan lisäksi moni muukin arvostelee hallitusta siitä, että kaupunki tarvitsisi lisäresursseja köyhyyteen, työttömyyteen ja etnisiin vähemmistöihin liittyviin ongelmiin.