Kuplahallissa suukko suli suuhun ja ovi jäätyi kiinni

Sunnuntaiaamun uimakoulu 70-luvulla. Pyöröoven jälkeen ilma on viileää ja kosteaa. Lastenaltaassa kiidetään puinaisilla liukureilla ja odotetaan malttamattomana pääsyä aikuisten altaaseen. Tunnin lopuksi ostetaan kaverin kanssa suklainen pusu kassalta. Kokkolan vanhan uimahallin askeettisuutta pehmensi ainutlaatuinen tunnelma.

Kotimaa
Kuvassa näkyy Kokkolan vanha uimahalli, jota sanotaan kuplahalliksi
Airi Hakan valokuva-albumi

Kassalla työskennellyt Airi Haka muistaa elävästi tammikuisen avajaispäivän vuodelta 1970. Aikaisemmin moni oli käynyt uintireissulla Pietarsaaressa, joten omalle hallille oli kova kysyntä. Jo muutaman viikon jälkeen altaassa polski kymmenestuhannes asiakas.

- Ensimmäisenä päivänä väkeä oli jonossa hurjasti aamusta iltaan. Kaiken kaikkiaan päivän aikana ihmisiä kävi noin 800. Uinti kiinnosti kaikenikäisiä ja aluksi uintiaikaa jouduttiin jopa rajoittamaan. Valvoja kävi hätistelemässä, jos joku ei tullut sovittuna aikana pois altaasta.

Alkuinnostuksen jälkeen altaissa oli hieman väljempää. Uimassa kävi kuitenkin päivittäin noin 500 ihmistä.

Tunnelma lämmitti viileyden

Airi Hakalla on kuplasta lämpimiä muistoja, vaikka olosuhteet olivat usein hyytävät.

- Sehän oli sellainen aika askeettinen pressuhalli, joka oli kostea, viileä ja vetoinen. Kassan viereisessä oleva pyöröovi toi halliin jatkuvasti viileän henkäyksen. Oven sisäpuoli jäätyi joskus talvisin, jolloin halli oli kuin eskimomaja, Haka muistelee.

Oven sisäpuoli jäätyi joskus talvisin, jolloin halli oli kuin eskimomaja.

Airi Haka, Kokkola

Kesällä kassan vieressä oli puolestaan ajoittain jopa 40 astetta lämmintä. Hakan mukaan kuumuus ja kloori jättivät jälkensä.

Erityisen hyviä muistoja on jäänyt puolestaan asiakkaista. Yksi toi mukanaan lapaset ja toinen pullaa.

- Hallilla oli iloinen ilmapiiri, ja asiakkaiden kanssa oli aina hyvä tunnelma. Vakioasiakkaat olivat kuin omaa perhettä.

Huipputuloksia mustassa vedessä

Kokkolalaisten muistoissa kuplahalli jakaa mielipiteitä.

- Kaupunkiin muualta muuttaneena yllätyin silloisesta hallista. Olin tottunut modernimpiin tiloihin. Muistan paikan kosteuden, viileyden ja pimeyden. Erityisen hyvin mielessä on, kuinka pelottavalta musta vesi näytti, kertoo kokkolalainen nainen.

Kurjien muistojen lisäksi mieleen on jäänyt iloisia herkutteluhetkiä kahviossa sekä loistavia urheilusuorituksia.

- Silloin paikallisessa uimaseurassa oli kovatasoisia urheilijoita. Esimerkiksi Tuomo Kerola ja Aron veljekset ovat treenanneet siellä. Monta huipputulosta on altaassa uitu, eräs kokkolainen kertoo.

Vuonna 1985 Kokkolaan avattiin uusi Vesiveijari-halli, joka tarjosi kaupunkilaisille modernimmat olosuhteet. Airi Hakan mukaan uudistus ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia.

- Osa asiakkaista ei tullut enää uuteen paikkaan. He kaipasivat vanhan hallin ainutlaatuista henkeä ja tunnelmaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus