Missi tai malli ei ole julkkistyrkky

Missi- ja mallikilpailut ovat osallistujilleen tilaisuus uralla etenemiseen, sillä julkisuus tietää lisää tienestiä. Mallikouluttaja Merja Kupiainen-Groundstroem suosittaa kuitenkin missejä ja malleja kiertämään seksikkyysleikit kaukaa.

ilmiöt
Merja Kupiainen-Groundstroem
Merja Kupiainen-GroundstroemJouni Pilto / Yle

Julkisuustyrkyt yrittävät päästä tv-ohjelmiin, lehtien sivuille tai muualle julkisuuteen. Mallit ja missit elävät julkisuudesta eri tavalla, mallikouluttaja sanoo.

- Suurin osa nuorista naisista ja miehistä hakee malli- ja muotimaailmasta sivuansioita. Julkisuus tulee kylkiäisenä. Juuri julkisuuden takia monet upeat tytöt eivät lähde missikilpailuihin.

Julkisuudesta olisi mukava nauttia pelkkiä kivoja asioita, mutta ihmiset arvostelevat. Etenkin ulkomaisia julkkiksia rohjetaan arvostella lehtien palstoillakin. Pitkä välimatka arvostelun kohteeseen antaa suojaa.

- Eihän missin ulkonäköä saisi arvostella. Tai totta kai kaikkea saa arvostella, mutta se on usein hyvin negatiivista missikilpailuissa. Me suomalaiset rakastamme istua sohvalla ja arvostella, Merja Kupiainen-Groundstroem sanoo.

- Jos lähtee siihen maailmaan, täytyy etukäteen miettiä onko valmis arvosteltavaksi. Ja ellei oma nahka ole parkkiintunut, ei kannata mennä katsomaan, mitä sosiaalisessa mediassa puhutaan.

Seksikkyys-titteli voi antaa negatiivisen leiman

Sensaatiolehtien palstalla toimittaja huutelee, että joku ihminen on ollut seksikäs tai epäseksikäs. Nettipalstoilla intoillaan vielä enemmän.

Seksikkyys- ja epäseksikkyysäänestykset ovat asia erikseen. Mitä mieltä niissä on?

Missimaailmassa luonnollisuus ja kauneus on aina valttia. Tehdyt missit tai mallit eivät pärjää ammattilaisina.

Merja Kupiainen-Groundstroem

- Jos puhutaan, että joku on vuoden seksikkäin, niin ei kai sillä ole mitään merkitystä työelämän kannalta. Tuollaisiin kisoihin ajautuu mukaan valitettavasti tietyntyyppisiä ihmisiä, jotka mielellään kisailevat tällaisista asioista, Fashion Model Agencyn kouluttaja Merja Kupiainen-Groundstroem sanoo.

- Miksi sinne pitää lähteä ja miksi pitää arvottaa, onko joku seksikäs? En näe mitään syytä, miksi niin pitäisi tehdä.

Missille tai mallille seksikkyyskisaan ryhtymisestä voi olla pelkkää haittaa, Kupiainen-Groundstroem varoittaa.

- Se voi olla negatiivinen leima. Asiakkaat eivät halua sellaisia malleja tai missejä. Päinvastoin ekoilu on muotia. Missimaailmassa luonnollisuus ja kauneus on aina valttia. Tehdyt missit tai mallit eivät pärjää ammattilaisina.

Missi on iloinen asiakaspalvelija

Mallikouluttajan mielestä missin pitää olla verbaalinen, sosiaalinen, iloinen ja ulospäinsuuntautuva.

- Missi on pr-henkilö, joka työskentelee asiakaspalvelussa. Häntä käytetään paljon juontajana. Jos olet hyvin hillitty etkä saa sanaa suustasi, et oikeastaan pysty missin töihin, Merja Kupiainen-Groundstroem sanoo.

Jos haluaa malliksi, on melko varmaa, että on osallistuttava koulutuksiin.

Suurin osa esimerkiksi maaliskuussa käydyn Miss Kajaani -kilpailun tytöistä oli täysin kokemattomia.

- Teemme tuntien työn, jotta uudet tytöt osaavat edes jollakin tavalla esiintyä lavalla, Merja Kupiainen-Groundstroem sanoo.