1. yle.fi
  2. Uutiset

Mollukka haistaa lumen sähköjohdolta

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt pienen mittarin sähköjohtojen lumikuormien ajantasaiseen mitttaukseen. Laitteen odotetaan ehkäisevän sähkökatkoja ennakoinnin parantuessa ja tuovan myös kustannussäästöjä.

tiede
Lumiset puiden oksat lähes tapaavat sähkölankoihin
Raine Martikainen / Yle

VTT on kehittänyt anturin, jolla sähkölinjoille kertyvää lumimäärää voidaan seurata reaaliaikaisesti. Anturit perustuvat uuteen teknologiaan, jonka VTT patentoi EU:n lisäksi Venäjällä, Kanadassa ja USA:ssa.

Menetelmä yhdistää langattoman tiedonsiirron, energiaomavaraisen mittauksen ja reaaliaikaisen on-line -tiedonsiirron pienikokoiseen ja nopeasti asennettavaan pakettiin. Laite on rakennettu sähköjohdoissa yleisesti käytettävän lintupallon sisään.

VTT:n tavoitteena on päästä tuotteella kaikille patentilla suojatuille markkina-alueille, sanoo VTT:n erikoistutkija Klaus Känsälä.

- Haemme projektiin kaupallisia toimijoita sekä valmistukseen että liiketoimintaan.

Kainuu koekenttänä

Kun anturiverkko on riittävä, voimme kohdistaa kopistelutoimia.

Jouni Huusko

Laitteita on nyt koekäytössä E.on Kainuun Sähköverkko Oy:n kanssa Ristijärvellä Saukkovaaran rinteillä. Jos laitteet toimivat kuten odotetaan ja niitä on tarpeeksi kattavasti, odotettavissa on huomattavia kustannussäästöjä sekä käyttövarmuutta, kun ongelmia voidaan ennakoida ja korjaustoimet kohdistaa täsmällisesti, kertoo E.ON Kainuun Sähköverkko Oy:n verkostopäällikkö Jouni Huusko.

- Tältä talvelta on mittaustuloksia olemassa, mutta vasta ensi talvi antaa todellisen kuvan. Nyt laitteiden käyttöä on tutkittu ja kalibroitu, sanoo Huusko.

Antureiden toiminta perustuu sähköjohtojen taipumaan.

E.ON Kainuun Sähköverkko Oy suunnittelee ensi vaiheessa asentavansa anturit niille kohdin sähköverkkoa, joille lumi kokemusten mukaan todennäköisimmin kertyy. Sähköyhtiölle on tärkeää, että anturien huoltoväli on pitkä.

- Näin saamme selkeän tiedon siitä, minne huoltotoimia pitää kohdentaa ilman, että lähdemme helikopterilla maastoon tarkistamaan verkkoja, Jouni Huusko kertoo.

Kokemuksen mukaan lumi kertyy tiettyihin kohtiin, jotka kattavat noin 10 prosenttia sähkölinjoista. Kun anturit asennetaan näille kohdille linjoja, lumikuormien kertymistä voidaan seurata reaaliaikaisesti web-pohjaisesta palvelusta, ja reagoida nopeasti ja täsmällisesti.

Kustannussäästöjä tulee myös sen vuoksi, että aikaisemmin lumikuormien kertymistä on seurattu helikopterilentojen avulla. Kunnossapitoa voidaan uusien antureiden avulla ennakoida ja kohdistaa korjaustoimet täsmällisemmin. Tämä vähentää linjavaurioita ja ehkäisee sähkönjakelun katkeamisia.

- Jääkuorma on kohtuullisen helppo ennakoida, mutta satavan lumen vauikutukset voivat tulla mihin tahansa verkon kohtaan. Kun anturiverkko on riittävä, saamme tiedon siitä, mistä suunnasta ongelmia on odotettavissa ja voimme kohdistaa esimerkiksi kopistelutoimia jo ennen ongelmien alkamista, sanoo Huusko.

Lue seuraavaksi