1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Luurankoja ja eksoottisia kukkia: valomaalaus värittää pimeää

Valomaalauksella tarkoitetaan valokuvaustekniikkaa, jossa käytetään pitkiä valotusaikoja pimeässä tai hämärässä tilassa kuvattaessa.

kulttuuri
Hannu Huhtamon So called home -valotaideteos.
Hannu Huhtamon So called home -valotaideteos.Hannu Huhtamo

Ensin etsitään sopiva tila, ja sitten ryhdytään suunnittelemaan kolmiulotteista taideteosta. Valomaalausta voi kutsua sekoitukseksi piirtämistä, maalaamista ja valokuvaamista. Taiteenlaji on vähintään haasteellinen: yleensä sitä tehdään hankalissa olosuhteissa ja sananmukaisestikin hämärissä paikoissa, kuten vaikkapa siltojen alla Helsingin Pasilassa.

- Toisinaan on pitänyt lähteä takavasemmalle. Pitää käyttää tervettä järkeä ja ennakoida tilanteita, ettei jää sitten ottamaan selvää että mitähän nuo tyypit oikein haluavat, valomaalari Janne Parviainen toteaa.

Kolmiulotteisen tilan mahdollisuudet

Siinä missä Parviainen valomaalaa luurankoja, työstää Hannu Huhtamo eksoottisia kukkia. Mutta kuinka maalausta sitten voi hahmottaa pimeässä?

- Muutamien hahmojen kohdalla minulla on lihasmuistissa tietynlaisia liikkeitä, jotka teen melkein aina samalla lailla. Ja luulen että sitä kautta etäisyyksien hahmottaminen myös helpotttuu aika lailla, Hannu Huhtamo sanoo.

Taiteilijalle valomaalaus tarjoaa mahdollisuuksia, jotka uupuvat monesta muusta taiteenlajista. Taiteilija pääsee nimittäin piirtämään kolmiulotteisessa tilassa.

Valomaalauksesta lisää Yle Uutisten Neo-ohjelmassa.

Lue seuraavaksi