Isot tv-ruudut hallitsevat kotien sisustusta

Varallisuus on lisännyt ihmisten kiinnostusta sisustamiseen. Kodeissa on tavallisesti liikaa kerroksellisuutta ja turhan paljon tavaroita, joita sisustussuunnittelija karsisi kokonaan pois.

sisustus
Kuvassa olohuoneessa oleva sohvakalusto, pöytä ja televisio.
Kia-Frega Prepula / Yle

Suomalaiset panostavat yhä enemmän koteihin ja sisustukseen. Myös yritykset ovat aiempaa kiinnostuneempia siitä, miltä tilat näyttävät. Sisustusalan koulutus vetää väkeä ja alalle valmistuu paljon uusia tekijöitä.

- Voi sanoa, että sisustaminen on in. Sen näkee lehtien määrästä, televisio-ohjelmista ja ihan kaikesta, myöntää kuopiolainen muotoilija-sisustussuunnittelija Elina Katajamäki.

Katajamäen mukaan kiinnostus sisustamista kohtaan kertoo ainakin siitä, että ihmisillä on varallisuutta. Monet haluavat viihtyä lähiympäristössä, olipa kyse työpaikasta tai kodista.

- Kodeissa halutaan viihtyä ja tuoda sinne kivoja juttuja. Perhettä ja itseä halutaan piristää sillä, että koti on kunnossa, luonnehtii Katajamäki.

Miehet kiinnostuneet sisustamisesta

Pitkään alalla ollut Katajamäki ei näe, että suomalaiset olisivat eri puolilla maata kovinkaan erilaisia sisustajia. Pääkaupunkiseudulla käytetään toisinaan hulppeammin rahaa kuin muualla maassa, jossa ollaan pääosin maltillisempia.

- Myöskään maaseudun ja kaupunkien välillä ei ole suuria eroja. Lähinnä rakennuskannan myötä saattaa tulla jotain eroja, vertaa Katajamäki.

Sisustuksen "taiteellisena johtajana" ei enää tänä päivänä kodeissa toimi nainen, vaan myös miehet ovat yhä kiinnostuneempia sisustuksesta. Asioista päätetään yhdessä ja sekä miehet että naiset ovat innostuneita kodin laittamisesta.

Miehet uskaltavat olla kiinnostuneita sisustamisesta.

Elina Katajamäki

- Miesten ja naisten asioita ei niin eritellä ja miehet uskaltavat olla kiinnostuneita myös sisustamisesta. Voi olla, että ajan muutos vaikuttaa, sanoo Katajamäki.

Sukupuolten väliset erot näkyvät siinä, että naisten maku on hempeämpää, pikkupiirteisempää ja romanttisempaa. Miehet ovat selkeämpiä ja suoraviivaisempia.

Tavaroiden karsiminen auttaa

Yleensä ottaen suomalaisia koteja sisustetaan Katajamäen mukaan laidasta laitaan. Tavallisin virhe, joka sisustamisessa tehdään, liittyy kerroksellisuuteen. Ajan saatossa koteihin kertyy paljon päällekkäisiä elementtejä, joita ei huomata päivittää tai pistää pois.

- On aika tavallista, että kodeissa on liikaa tavaraa. Karsiminen ja asioiden rauhoittaminen on usein jäänyt tekemättä. Paras stailaus on, että otetaan selkeästi tavaraa pois, yksinkertaistetaan ja rauhoitetaan tila.

Paras stailaus on, että otetaan selkeästi tavaraa pois.

Elina Katajamäki

Katajamäki muistuttaa, että kodissa voi olla esimerkiksi seinä, missä ei ole mitään. Tyhjien paikkojen myötä tila hengittää aivan eri lailla. Hyvä valaistus unohtuu usein monilta. Hallitseva elementti on televisio.

- Telkkari on sellainen, jonka monet haluavat sijoittaa aina oleskelutiloihin ja monta kertaa mennään sen ehdoilla. Isot ruudut ovat hallitsevia ja se tuo haasteita, kertoo Katajamäki.