Alpakkavauva hurmaa Paimiossa

Mikä on isompi kuin lammas ja tuottaa parempaa villaa, mutta pienempi kuin laama eikä sylje naamalle? Paimiossa ei ollut vaikeuksia saada alpakoita lisääntymään. Uusi tulokas Carlos saattoi Kalinkan raskaaksi aiemmin kuin Nurmelan tilalla suunniteltiin.

Alpakka
Alpakkavauva Sanna Sillanpään sylissä
Paimion alpakkavauvalle on järjestetty nimikilpailu paikallisessa Kunnallislehdessä.Kalle Talonen / Yle
Alpakkavauva Sanna Sillanpään sylissä

Vielä nimeämätön kaksiviikkoinen tyttövasa hoipertelee välillä emonsa eteen ja välillä turvaan sen taakse. Uteliaisuus voittaa alun arkuuden ja kohta kauluriin ja takkiin sonnustautunut kaksiviikkoinen alpakka haistelee jo mikrofonia ja kameraa. Hentoiselta vapputorvelta kuulostavan pikkukaverin äiti Kalinka seuraa sekin aitaukseen saapuneita ihmisvieraita uteliaana, mutta varsin rauhallisena. Käytös tuo mieleen kissojen omaehtoisen ihmisläheisyyden.

- Seurallisiahan nämä ovat, mutta sellaisia että tulevat itse katsomaan lähemmäs, jos haluavat tulla. Millään tavalla ne eivät ole vihaisia tai päällekäyviä. Eivätkä sylje naamalle, kertoo alpakoita Nurmelan tilalla hoitava perheen tytär Sanna Sillanpää.

Carlos hoiti hommansa niin sanotusti ajoissa, ennen varsinaista astutusta.

Sanna Sillanpää

Sillanpää asuu nykyisin itse Turussa kerrostalossa, mutta on alpakkavauvan synnyttyä käynyt lähes päivittäin vanhempiensa kotitilalla huolehtimassa, että pienokainen pärjää.

- Pitää katsoa että sillä on riittävästi lämpöä. Muuta hoitoa se ei oikeastaan tarvitse. Normaalistihan pyritään siihen, että alpakat synnyttäisivät vasta loppukeväästä, mieluiten vaikka kesäkuussa. Meillä kävi tässä niin, että kun hankin uuden uroksen ja laitoin sen tänne aitaukseen niin se hoiti hommansa niin sanotusti ajoissa, ennen varsinaista astutusta.

Tuore isä Carlos haistelee Kalinkaa ja uutta tulokasta aidan toiselta puolelta muiden täsyikasvuisten alpakoiden joukosta ja suuntaa niiden kanssa ulos lumiselle pihalle vasan ja äidin jäädessä sisään lämpimään.

Karvakavereiden villa parasta a-luokkaa

Alpakat alkavat tähän aikaan vuodesta olla parhaassa villassaan. Keritseminen on edessä toukokuussa. Nurmelan tilalle ensimmäiset alpakat hankittiin vuonna 2005 puolittain lemmikeiksi, mutta niistä saatava villa on erinomaista esimerkiksi käsitöiden materiaaliksi.

Villasta puuttuu lampaanvillan rasvaisuus.

Sanna Sillanpää

- Villa on paljon lampaanvilllaa lämpimämäpää. Siitä puuttuu myös lampaanvillalle ominainen rasvaisuus. Se on hyvin pehmeää ja sopii allergikoille, Sanna Sillanpää listaa alpakanvillan etuja.

Alpakoiden aitauksessa on vaikea olla hymyilemättä, sen verran hauskaa seuraa ne tuntuvat olevan. Etelä-amerikasta lähtöisin olevien eläinten tuomaa hyvää tuulta on levitetty Varsinais-Suomessa myös maatilan ulkopuolelle. Nurmelan tilan alpakoista Kreetta ja Carlos on testattu ja ne kuuluvat Suomen Karva-Kaverit -järjestön eläinystäviin, jotka käyvät vierailemassa vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi vanhainkotikeikalla alpakat tuodaan sisälle aulaan, jossa vanhukset ihmettelevät ja rapsuttelevat niitä.

Kamera kiinnostaaa alpakkavasaa.
Alpakkavasa on utelias myös ihmisiä kohtaan.Kalle Talonen / Yle

- Ensimmäisenä kysytään aina sylkeekö toi, pureeko toi ja potkiiko toi. Kun kaikkiin on vastannut ei, niin joka ikinen on lopulta sitä mieltä, että haluaisi itse tällaisen kun se on niin ihana ja suloinen ja pehmeä.

Eläinhoitajaksi opiskeleva Sanna Sillanpää käy alpakoiden kanssa myös agilityssä. Alpakka-agilityssä kisaillaan Suomessa ehkä kerran vuodessa.

- Alpakka on vuoristoeläin. Agility on sille oikeastaan sen takia aika luontainen juttu. Eläimet ovat isosta koostaan huolimatta todella ketteriä.