Tuberkuloosin nujertaminen vaatii lujia otteita ja lisää rahaa

Uusimman tilaston mukaan Euroopassa sairastuu tuberkuloosiin yli 380 000 ihmistä vuodessa. Erityinen ongelma on lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Euroopassa sairastuu tuberkuloosiin joka päivä yli tuhat ihmistä, mikä osoittaa, että taudin suhteen on edelleen oltava hyvin valppaana, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Sen julkaisemat uudet luvut ovat toissa vuodelta. Tuolloin Euroopassa kirjattiin kaikkiaan yli 380 000 uutta tuberkuloositartuntaa.

WHO ja tappavimpia tartuntatauteja aidsia, tuberkuloosia ja malariaa vastaan taisteleva Global Fund -säätiö laskevat, että tuberkuloosin leviämisen estämiseen tarvitaan maailmanlaajuisesti vähintään 1,2 miljardia euroa vuodessa. Global Fundin kautta kulkee suurin osa kansainvälisestä rahoituksesta.

Vaikka tartuntojen kokonaismäärä Euroopassa vähentyi vertailuvuodesta 2002 viisi prosenttia, yhtä hyvää kehitystä ei näy tuberkuloosityypissä, joka voi iskeä keuhkojen sijasta muualle ihmisen elimistöön. Arvaamattomuutensa takia se on hyvin vaikea diagnosoida.

Näiden tartuntojen osuus kaikista tuberkuloositapauksista kasvoi 16 prosentista 22:een. Toinen erityisen uhkaava - ja yleistyvä - tuberkuloosityyppi on se, johon eivät tepsi juuri mitkään lääkkeet ainakaan ilman tuntuvia sivuvaikutuksia.

Tuberkuloosi ja varsinkin sen lääkkeille vastustuskykyinen muoto leviävät Suomen naapuristossa Venäjällä. EU:n alueella se on saanut jalansijaan etenkin Baltian maissa.

Tuberkuloosi jyllää idässä

WHO:n tutkimuksessa olivat mukana WHO:n 53 eurooppalaista jäsenmaata, joissa asuu kaikkiaan lähes 900 miljoonaa ihmistä. Tuberkuloosi on niissä ennen muuta itäinen vaiva. Itäosissa todettiin 87 prosenttia Euroopan tartunnoista, ja siellä tauti myös vaati valtaosan 44 000 eurooppalaisesta kuolonuhristaan. Täysin paranee kaksi kolmasosaa eurooppalaispotilaista.

Tällä hetkellä käytetyt diagnoosimenetelmät, lääkkeet ja rokotteet eivät riitä kansainväliseen tavoitteeseen eli tuberkuloosin hävittämiseen koko maailmasta vuoteen 2050 mennessä, sanoo WHO. Tekeillä on kuitenkin uusia lääkkeitä, jotka voisivat parantaa potilaan jopa parissa viikossa. Nykyisin hoito kestää puolesta vuodesta kahteen.

Vaikka tuberkuloosikuolemien määrä maailmassa väheni 41 prosenttia vuosina 1990 - 2011, tuberkuloosi on aidsin jälkeen edelleen maailman tappavin tartuntatauti. Toissa vuonna se vaati 1,4 miljoonaa kuolonuhria. Lisäksi HI-virus ja tuberkuloosibakteeri kulkevat usein käsi kädessä: hiv-potilaiden kuolemista neljännes johtuu tuberkuloosista.

Ensi sunnuntaina vietetään maailman tuberkuloosipäivää (siirryt toiseen palveluun) ihmisten havahduttamiseksi: hoitamaton potilas tartuttaa joka vuosi arviolta 10 - 15 muuta ihmistä, ja kymmenellä prosentilla tartunta kehittyy tuberkuloosiksi.