Hyppää sisältöön

Pikku Närhi sai Sarjakuva-Finlandian

Tarina ylihuolehtivan närhiäidin kotiin eristämästä pojasta sai Sarjakuva-Finlandian valitsijakaksikon Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin pauloihinsa. Lauri ja Jaakko Ahosen kuvakerrontaa kehuttiin elokuvalliseksi, ilmeikkääksi ja yksityiskohtaiseksi.

Kuva: Egmont

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla jaettiin perjantaina vuoden 2013 Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto. Valitsijakaksikko Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff nostivat kymmenen finalistin joukosta kirkkaimpana esiin Lauri ja Jaakko Ahosen sarjakuva-albumin Pikku Närhi.

Tarinan Pikku Närhi asuu suuressa talossa äitinsä kanssa. Kolkoilta seiniltä häntä tuijottavat menneisyyden muotokuvat, ja maalausten välistä kurkkii aika ajoin myös utelias hämähäkki. Arkea hallitsevat hiljaisuus ja äidin loputtomat varoitukset. Närhiäidin ja -pojan koti onkin turvattu kaikin keinoin ja teljetty lankuin.

Hallitseva hiljaisuus ja pelko

Rantala ja Milonoff kehuvat _Pikku Närhe_ä loistavasti piirretyksi tarinaksi, joka iskee vahvasti alitajuntaan ja jonka juonenkäänteet pitävät lukijan otteessaan. Albumi ottaa kantaa tärkeisiin ja ajankohtaisiin teemoihin:tuntemattoman pelkoon sekä auktoriteettien sanelemiin ennakkokäsityksiin, joita yksilöllä ei ole rohkeutta murtaa. 

Valitsijakaksikko arvelee Pikku Närhen olevan niin visuaalisesti kuin dramaturgisestikin kansainvälistä tasoa.

5 000 euron tunnustus

Lauri Ahonen (s. 1982) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, joka on työskennellyt monipuolisesti graafikkona ja kuvittajana. Jaakko Ahonen (s. 1984) on Amk-iktyonomi ja opiskelee Jyväskylän yliopistossa akvaattisia tieteitä. _Pikku Närhi _on hänen esikoisteoksensa.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama ja Tampereen kaupungin rahoittama Sarjakuva-Finlandia -palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.