Pelkkä haju voi aiheuttaa hengenvaaran

Vakavissa allergisissa reaktioissa ensioireet ovat kämmenten kihelmöinti, silmien ja suun punoitus, tunnottomuus ja pistely. Anafylaktinen reaktio on hengenvaarallinen ja vaatii nopeita toimia.

Kuva: Silja Iisakka

- Siinä vaiheessa, kun kurkkua alkaa jo kuristaamaan, pitäisi hälytyskellojen soida kovaa. Yleensä allergisten lasten vanhemmilla on EpiPen-adrenaliini kynä valmiina näitä tilanteita varten, allergia- ja astmaneuvoja Anna-Stiina Määttä sanoo.

Jos henkilön allergiasta ei ole tietoa ja reaktio muuttuu vakavaksi ja aiheuttaa hengenahdistusta, kannattaa Määtän mukaan soittaa heti hätänumeroon 112. Ensiapuna anafylaktiseen shokkireaktioon annetaan adrenaliinipiikki.

- Sen jälkeen annetaan yleensä kortisonia ja antihistamiinia. Anafylaksia tapauksen jälkeen potilasta seurataan vielä noin vuorokausi sairaalahoidossa, Määttä kertoo.

Anafylaktinen reaktio on hengenvaarallinen, äkillinen yliherkkyysreaktio, joka voi johtaa hengitysteiden tukkeutumiseen ja rytmihäiriöihin.

Niklas-vauva sai ensimmäisen reaktion rokotteesta

Rovaniemeläisen Kirsi Kestilän 5-vuotias poika Niklas on saanut vakavan allergisen reaktion viisi kertaa.

- Meillä on aina EpiPen-kynä mukana. Ensimmäinen ja toinenkin kohtaus olivat shokki. Kolmanteen osasimme jo jotenkin varautua, Kirsi Kestilä kertoo.

Kestilä kertoo, ettei muista pienen poikansa ensimmäisestä shokista juuri mitään. Viisivuotiaan Niklaksen allergiataipumus huomattiin, kun poika oli vasta neljän kuukauden ikäinen.

- Niklas vain veltostui yhtäkkiä. Onneksi terveydenhoitaja tiesi, missä mennään ja paikalle saatiin heti ambulanssi ja Niklakselle annettiin piikki.

Niklas sai anafylaktisen reaktion neuvolan rokotteesta.

- Tutkimusten jälkeen kävi ilmi, että rokote oli viljelty kananmunassa, josta anafylaktinen shokki aiheutui, pojan äiti Kirsi Kestilä kertoo.

Allergiselle maistuu pottu ja hirvenliha

Kananmunan lisäksi Kirsi Kestilän poika Niklas ei voi syödä tomaattia, paprikaa, mangoa, kanaa, kalaa tai sianlihaa. Sen lisäksi ruokavalio on laktoositon.

- Nykyään Niklas tietää itsekin, mistä reaktio voi tulla. Silti esimerkiksi ravintolassa on vaikea tilata ruokaa, kun ruokavalio on suppea. Perunaa ja hirvenlihaa poika tykkää syödä.

Niklaksen allergisen reaktion voi laukaista jo pelkkä kananmunan haju. Kolmilapsisen perheen nuorimman vakava allergia onkin laittanut Kestilän keittiön ruokalistan uusiksi.

- Varsinkin aluksi allergia vaikutti paljon, kun moni hajukin aiheutti reaktioita. Nyt, kun pojan peruslääkitys allergiaan ja astmaan on kunnossa, me muut pystymme syömään ja valmistamaan ruokaa jo aika laajasti.

Leiri auttoi perhettä sopeutumaan uuteen arkeen

Kirsin poika Niklas on itse jo tottunut suppeaan ruokavalioonsa.

- Ei hän oikeastaan osaa syödä mitään lättyjä, pullaa tai muuta, missä on kananmunaa. Poika on ottanut asian hyvin vastaan.

Nykyään Niklaksen sisaruksetkin osaavat käyttää EpiPen-kynää. Kirsi Karppisen mukaan sairaanhoidon ammattilaisten tuki on ollut tärkeää.

- Meidän lääkäri Pekka Valmari otti meidät heti hyvään hoivaan ja laittoi meidät sopeutumisleirille, jossa olimme koko perhe viikon verran. Yövyimme leirillä ja saimme todella hyvää tietoa allergian kanssa elämisestä, Kirsi Kestilä kiittelee.

Allergia- ja astmaneuvoja Anna-Stiina Määttä pitää Lapissa puhelinvastaanottoa torstaisin klo 16-18. Tarvittaessa soittajan kanssa sovitaan tapaaminen Lapin allergia- ja astmayhdistyksen toimistolle Rovaniemelle. Neuvoja allergian tai astman hoitoon saa päivystysaikoina numerosta 040-5730700.