1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Kataja ja Nieminen suutelivat kansalaisaloitteen kunniaksi

Tasa-arvoista avioliittolakia vaativaan kansalaisaloitteeseen oli tiistaina alkuillasta kertynyt lähes 80 000 nimeä. Nimienkeruukampanjaa vauhdittamassa on useita Tahdon-lähettiläiksi nimettyjä julkkiksia. Ajankohtainen kakkonen seurasi Riku Niemisen ja Janne Katajan kampanjakierrosta Helsingissä.

Janne Kataja (vas.) ja Riku Nieminen toimivat Tahdon-lähettiläinä tasa-arvoista avioliittolakia ajavassa Tahdon 2013 -kansalaisaloitekampanjassa. Kuva: Yle

Näyttelijä Riku Nieminen ja viihteen jokapaikanhöylä Janne Kataja nappaavat syliinsä kasan tyhjiä kannatusilmoituslomakkeita ja ryntäävät Helsingin keskustan vilinään. Kansalaisaloitteeseen on saatava allekirjoituksia.

Kilpailuvietti puskee molemmilla pintaan välittömästi.

- Riku yrittää tietysti jotain kepulikonsteja, mutta en anna sen häiritä. Minä vetoan ihmisten aitoihin tunteisiin, Kataja linjaa.

- Huhujen mukaan Janne ei saa yhtään nimeä kerättyä, koska hän on niin vastenmielinen mies, Nieminen kuittaa.

”Ymmärrän aloitteen vastustajia”

Ammattiesiintyjät laittavat kadulla kaikkensa peliin. Kiireisimmätkin työmatkalaiset malttavat pysähtyä kuuntelemaan, mitä tv:stä tutuilla on tarjottavanaan.

Allekirjoituksia kertyy, mutta tulee myös pakkeja. Tasa-arvoinen avioliitto on monelle liian kova pala.

- Pystyn jossain määrin samaistumaan asian vastustajiin, mutta mielestäni heidän argumenttinsa ovat invalideja. Etenkin sellaiset, jotka tukeutuvat Raamattuun, Nieminen sanoo.

- Tässä asiassa on kyse siitä, että ihmisten on oltava Suomen lain edessä tasa-arvoisia, Kataja jatkaa.

Tasa-arvoinen tasapeli

Puolen tunnin intensiivisen kierroksen jälkeen on aika laskea tulokset.

- Tässä näyttäisi olevan 42 nimeä, Nieminen arvioi selaillessaan keräämiään kannattajailmoituksia.

- Katsohan, minulla on 44 nimeä, Kataja nokittaa voitonriemuinen virne naamallaan.

Laskutavasta tulee kuitenkin kiistaa. Toimittajan suorittamassa tarkistuslaskennassa kummaltakin kerääjältä löytyy seitsemän hyväksyttävää kannattajailmoitusta.

Tasa-arvon päivän hengessä kilpailun tulokseksi vahvistetaan tasapeli, ja palkinnoksi kilpailijat saavat toisiltaan ujon suudelman.