Talibanin iskusta toipunut pakistanilaistyttö palasi kouluun

Malala Yousafzai on toipunut vammoistaan ja päässyt kouluun uudessa asuinmaassaan Britanniassa. Ensimmäisenä koulupäivänään hän puhui tyttöjen koulunkäynnin puolesta.

Ulkomaat
 Malala Yousufzai
EPA/ Birmingham Queen Elizabeth Hospital

Pakistanilainen teinityttö, jota ääri-islamistinen Taliban-järjestö ampui viime syksynä hengenvaarallisesti, on palannut ensi kertaa kouluun. Taliban otti Malala Yousafzain kohteekseen juuri koulun vuoksi: hän oli puolustanut internetissä pakistanilaistyttöjen oikeutta koulunkäyntiin.

Yousafzaita on hoidettu Britanniassa, ja siellä hän myös palasi koulutielle. Hän on nyt birminghamilaisen tyttökoulun oppilas.

Hän pääsi sairaalasta helmikuussa. Lääkärien mukaan hän on toipunut hyvin vammoistaan, joiden vuoksi hänet leikattiin useita kertoja. Hänen kalloaan on korjattu titaanilevyllä, ja vasempaan korvaan on asennettu implantti kuulon palauttamiseksi.

Yousafzai antoi tiistaina lausunnon, jossa hän sanoi olevansa innoissaan päästessään takaisin kouluun. Maailman kaikilla tytöillä pitäisi olla tämä perusoikeus, hän sanoi.

15-vuotiaan Yousafzain tapaus on herättänyt suurta huomiota niin Pakistanissa kuin maailmanlaajuisesti. Hän on jopa ehdolla Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saajaksi.

Lähteet: AP, AFP