Hyppää sisältöön

Kyproksen parlamentti hylkäsi talletusveron

Kyproksen parlamentti on hylännyt talletusveron äänestyksessään ylivoimaisesti.

Kyproksen parlamentin istunnossa tiistaina keskusteltiin talletusverosta. Kuva: Filip Singer / EPA

Kyproksen parlamentti on hylännyt talletusveron äänestyksessään tiistai-iltana. 36 edustajaa äänesti sitä vastaan, 19 pidättyi äänestämästä ja yksi edustaja oli poissa. Kukaan ei äänestänyt ehdotuksen puolesta.

Parlamentti aloitti kiisteltyä talletusveroa koskevan istuntonsa illansuussa. Illan aikana vallitsi epävarmuus siitä, toteutuuko äänestys, sillä hallituspuolue sanoi pidättyvänsä äänestämästä ja vaati äänestyksen lykkäystä.

Parlamentin ulkopuolella kansanjoukot vaativat talletusveron tyrmäämistä. Kun päätös tuli, mielenosoittajat puhkesivat riemuun ja lauloivat kansallislaulun.

Apupaketin kohtalo auki

Talletusveroa oli vielä tiistaina ennen äänestystä muokattu niin, että alle 20 000 euron säästöt olisivat olleet kokonaan suojassa verolta. 20 000 - 100 000 euron talletuksista olisi mennyt 6,75 prosenttia ja tätä suuremmista summista 9,9 prosenttia. Parlamentti ei lämmennyt tällekään ehdotukselle.

- Tähän on vain yksi vastaus: ei kiristykselle, sanoi parlamentin puhemies, sosialistipuolueen Jiannakis Omirou ennen äänestystä.

Parlamentin tyrmäys saattaa nyt vaarantaa apupaketin. Euromaiden valtiovarainministerit ja IMF sopivat viime viikonloppuna, että vararikon partaalla oleva Kypros saa korkeintaan 10 miljardia euroa taloutensa pelastamiseksi. Apupaketin ehdoksi asetettiin talletusvero.

Kyproksen tiedotusvälineiden mukaan hallitus yrittää nyt neuvotella troikan eli EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa uusia ehtoja apupaketille. Presidentti Nikos Anastasiadisin on määrä neuvotella Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa vielä myöhemmin tiistai-iltana.

Samaan aikaan hallitus yrittää löytää keinoja kaapia kokoon puuttuvat 5,8 miljardia euroa muun muassa joukkovelkakirjoja myymällä ja pankkien uudelleenjärjestelyillä.

Kyproksen valtiovarainministeri Mikhalis Sarris matkusti Moskovaan neuvottelemaan Venäjän kanssa voimassa olevan 2,5 miljardin euron lainan maksuajan pidentämisestä. Laina on Kyprokselle elintärkeä.