1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa ei todisteita

Yhdysvallat selvittää väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä, mutta korostaa, että mitään todisteita asiasta ei ole vielä löytynyt.

Yhdysvallat sanoi tiistaina selvittävänsä väitteitä, joiden mukaan Syyriassa olisi käytetty kemiallisia aseita. Syyrian hallitus sanoi aiemmin tiistaina, että kapinalliset olisivat käyttäneet kemiallisia aseita Aleppon maakunnassa. Yhdysvallat vakuutti, että mitään todisteita asiasta ei ole toistaiseksi esitetty.

- Olemme erittäin skeptisiä kaiken uskottavuutensa menettäneen hallituksen suhteen ja varoitamme myös hallitusta käyttämästä tämän kaltaisia syytteitä verukkeina tai peittelynä omille kemiallisten aseiden käytölleen, sivalsi Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney.

Myöskään Pentagonilla ei ollut mitään tietoja siitä, että Syyriassa olisi käytetty kemiallisia aseita. Samaa sanoivat Britannian YK-suurlähettiläs ja YK:n tiedottaja. Venäjä puolestaan on toistanut Syyrian hallituksen väitteet kapinallisten kemiallisten aseiden käytöstä.

Kapinalliset ovat kiistäneet asian. Kapinalliset syyttävät hallituksen joukkoja Khan al-Assalin kylään suuntautuneesta ohjusiskusta, joka tappoi useita ihmisiä.

Ban: Kemialliset aseet olisivat hirvittävä rikos

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon varoittaa kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa. Ban sanoo olevansa syvästi huolissaan väitteistä, joiden mukaan Syyriassa olisi käytetty kemiallisia aseita.

Pääsihteerin mukaan kemiallisten aseiden käyttö kumman tahansa konfliktin osapuolen toimesta olisi hirvittävä rikos.