Maatalousministerit jatkoivat sokerikiintiöitä kahdella vuodella

EU:n sokerikiintiöstä saataneen päätös kesällä. EU:n maatalouspolitiikkaa ollaan uudistamassa ensimmäisen kerran vuosikymmeneen.

talous

EU:n sokerituotannon kiintiöitä jatketaan kahdella vuodella vuoteen 2017 saakka, päättivät Euroopan unionin maatalousministerit myöhään eilisiltana päättyneessä kokouksessaan. Suomi tavoitteli kiintiölle jatkoa vuoteen 2020.

- Myös Euroopan parlamentti on vaatinut jatkoa vuoteen 2020 saakka. Neuvottelut jatkuvat edelleen, kuvailee valtiosihteeri Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä.

Artjoen mukaan kiintiö varmistaa sokerituotannon jatkumisen Suomessa paremmin kuin jos kiintiöitä ei olisi. Lopullinen päätös asiasta tehtäneen kesäkuussa. Seuraavaksi europarlamentti ja komissio neuvottelevat asiasta.

EU-maiden maatalousministerit löivät illalla lukkoon kantansa unionin maatalousuudistukseen. Kyseessä on EU:n ensimmäinen maatalousuudistus kymmeneen vuoteen. Tarkoitus on tasata tukia jäsenmaiden kesken, sillä unionilla ei ole varaa maksaa tuoreimmille jäsenmaille samanlaisia tukia kuin vanhoille jäsenmaille.

EU pyrkii ympäristöasioiden nykyistä parempaan huomioimiseen maataloudessa eli ns. viherryttämiseen. Näiltä osin ministerit sopivat poikkeuksista pohjoisille alueille.

- Esimerkiksi meillä on paljon metsäisiä alueita, poikkeuksen myötä siellä ei tarvitse ottaa viittä prosenttia sivuun viljelystuotannosta, Artjoki havainnollistaa vuoroviljelyn ympäristövaikutuksia.