Helsinki houkuttelee kesällä viitisensataa romanikerjäläistä

Uutena ilmiönä saatetaan nähdä ovelta ovelle -kaupustelua.

Kotimaa
Nainen kerjää kadulla Helsingissä.
Helsinki houkuttelee kesällä viitisensataa romanikerjäläistä

Tällä hetkellä Romaniasta ja Bulgariasta tulleita romanikerjäläisiä on pääkaupunkiseudulla noin 200, arvioi Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmän vetäjä Jarmo Räihä. Tulevana kesänä Helsingin katukuvassa pyörii Räihän arvion mukaan noin 500 romanikerjäläistä. Määrä on samankaltainen kuin aiempina vuosina.

- Valtaosa tämänkin hetken kerjäläisistä ovat olleet jo aikaisempina vuosina Suomessa. Samat henkilöt, samoissa tehtävissä, Räihä kuvailee tulevan kesän kerjäläisiä.

Räihä kertoo, että romanien mukana uutena ilmiönä voi tulla ovelta ovelle -kaupusteleminen. Perinteisesti romanit ovat kerjäämisen ohella toimineet katusoittajina tai myyneet kukkia.

- Talosta taloon kierretään ja myydään jotain pientä. Kaupungin keskustassa ilmiö ei todennäköisesti juuri näy, koska rappukäytävät ovat yleensä kiinni. Maaseudulla ilmiö voi aiheuttaa uutta hämminkiä.

Lähtötaso romanien työllistymiseen on Suomessa varsin kehno. Monilla ei ole koulutusta, työhistoriaa eikä kielitaitoa. Tilapäistöitä voi silti olla tarjolla.

- Meillä oli viime kesänä parikymmentä ihmistä marjanpoiminnassa. Sekin on parempi kuin vaan olla toimettomana, Räihä sanoo.

"Ilmiö hallinnassa"

Räihä on tutustunut kerjäläisongelmaan eri puolilla Eurooppaa. Hän arvioi, etteivät ainakaan Suomen kerjäläismäärät tule nykyisellä politiikalla kasvamaan.

- Ilmiö on hallinnassa. Tiedämme mistä ja kuinka paljon ihmisiä tulee. Lisäksi kerjäläiset varmasti miettivät nykyisin, että kannattaako tulla vai ei.

Kerjäläisongelman hillitsemisestä Räihä kiittää vuonna 2010 perustettua kerjäläistyöryhmää. Siinä mukana ovat keskeiset kaupungin hallintokunnat, poliisi ja diakonissalaitos.

- Ihmiset tietävät, että heistä ollaan kiinnostuneita. Se näkyy jo rikostilastoissa selvänä alentumana esimerkiksi omaisuusrikoksissa.