Etla löi pöytään viime päivien synkimmän ennusteen

Etla pudotti reippaasti aiempaa, syyskuulta peräisin olevaa ennustettaan. Jos valtion velkasuhde haluttaisiin vakauttaa viime vuoden tasolle, vaatisi se 1,8 miljardin euron lisäsopeutusta, Etla laskee.

talous
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Useiden tutkimuslaitosten tekemät talouskasvuennusteet julkaistaan tänään.Yle

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,3 prosenttia. Etla pudotti reippaasti aiempaa, syyskuulta peräisin olevaa ennustettaan, jossa talouden arvioitiin kasvavan tänä vuonna tasan prosentin.

Etlan mukaan keskeisimmät syyt kasvuennusteen pudottamiseen ovat viime vuoden lopun ennakoitua kehnompi taloustilanne ja euroalueen heikentyneet kasvunäkymät.

Käännettä parempaan Etla odottaa tämän vuoden puolivälin tienoilla. Ensi vuonna bruttokansantuote kasvaa Etlan ennusteen mukaan 1,8 prosenttia.

Vaikka Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna vain vähän, on tahti silti parempi kuin EU:ssa keskimäärin. Etlan ennusteen mukaan EU-alueen bruttokansantuote kutistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Maan hallitus kokoontuu kehysriiheen huomenna torstaina. Etla sanoo, että valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen ei nykyisellä hallituskaudella alene, jos menoja ja tuloja ei sopeuteta lisää.

Jos velkasuhde haluttaisiin vakauttaa viime vuoden tasolle, vaatisi se 1,8 miljardin euron lisäsopeutusta, Etla laskee. Valtionvelan supistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Silti Etla evästää hallitusta välttämään liian rajuja sopeutuksia.

-Hallituksen pitäisi hyväksyä se, että hallitusohjelma ei tarkalleen toteudu ja tehdä noin miljardin euron sopeutus. Loppusopeutus pitäisi jättää seuraavalle hallitukselle, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Viime päivinä muutkin ennustelaitokset ja pankit ovat kertoneet arvioitaan Suomen lähitulevaisuuden talouskasvusta. Tällä viikolla Pellervon taloustutkimus PTT arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 0,7 prosenttia. Nordea puolestaan ennustaa kasvuksi 0,5 prosenttia ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT 0,6 prosenttia.