Ensimmäiset joutsenet saapuneet Pohjois-Karjalaan

Kevään ensimmäiset laulujoutsenet ovat lentäneet maakuntaan. Kiteen Hyypiin sulassa on uiskennellut neljä joutsenta maanantaista lähtien. Joutsenten tulo on parisen viikkoa normaalia myöhemmässä.

luonto

Kevään ensimmäiset joutsenet ovat saapuneet Pohjois-Karjalaan. Lintuharrastaja Markku Halonen kertoo, että Kiteen Hyypiin sulassa on ollut neljä laulujoutsenta alkuviikon ajan.

Joutsenet ovat lentäneet maakuntaan tavanomaista myöhemmin. Syynä on viime aikojen kylmä sää. Normaalisti ensimmäiset havainnot joutsenista tehdään jo helmikuun lopulla.

Pohjois-Karjalan joutsenet talvehtivat todennäköisesti Tanskan salmissa. Halosen mukaan on myös mahdollista, että Kiteen joutsenet ovat tulleet nyt naapurimaakunnasta Etelä-Karjalasta. Simpeleellä on ensimmäistä kertaa majaillut talven yli joitakin kymmeniä joutsenia.

Etelän tuulia odotellessa

Kaiken kaikkiaan lintujen kevätmuutto on myöhässä. Markku Halosen mukaan Pohjois-Karjalaan on uskaltautunut vain kaikkein karaistuneimpia lajeja.

Pulmunen on tullut ensimmäisenä helmikuun lopussa. Lisäksi havaintoja on maa- ja merikotkasta sekä harmaalokista.

Myös telkästä, sinisorsista, varpus- ja ampuhaukoista, peipoista sekä rastaista on tehty havaintoja, mutta ne koskevat pääosin maakunnassa talvehtineita yksilöitä.

Lintujen kevätmuuton odotetaan piristyvän vasta tuulen kääntyessä taasen etelän puolelle. Maalis-huhtikuun vaihde on perinteisesti vilkasta harmaalokkien, merikotkien, varislintujen ja pulmusten muuttoaikaa.