Evira: Suomessa tutkitaan mahdollisia hepatiitti A -tartuntoja pakastemarjoista

Tanskassa pakastemarjojen epäillään levittäneen hepatiitti A -virusta. Eviran mukaan hepatiitti A:han sairastuneille tehdyissä haastatteluissa on selvinnyt, että pakastemarjat saattavat olla tartunnanlähteenä myös Suomessa.

Kotimaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat hepatiitti A-viruksen varalta. Tanskassa pakastemarjojen epäillään levittäneen hepatiitti A -virusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Evira ja paikalliset viranomaiset selvittävät parhaillaan Suomessa saatuja hepatiitti A -tartuntoja.

Eviran tiedotteen mukaan sairastuneille tehdyissä haastatteluissa on selvinnyt, että kuumentamattomat pakastemarjat saattavat olla tartunnanlähteenä myös Suomessa.

Evira kehottaa kuluttajia tarkastamaan pakastemarjojen alkuperän ja kuumentamaan marjat ennen syömistä.

Eviran muistuttaa, että pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä pakkaajan nimen tarkistaminen ei riitä. Myös alkuperämaa on tarkistettava.

Virusten epäillään päätyneen marjoihin saastuneen kasteluveden välityksellä. Tartunta saattaa johtua myös poimijoiden huonosta käsihygieniasta.

Ulkomaisten pakastevadelmien on aiemmin epäilty aiheuttaneen useita norovirusepidemioita.