Kevät tuo rosvojoukot omakotitaloihin

Kevät lisää ulkomaalaisten rikollisliigojen Suomessa tekemien omakotitalomurtojen määrää. Poliisin mukaan kiinni jää vain murto-osa murtajista.

Kotimaa
Ulko-oven lukko murtovarkaan jäljiltä.
Poliisi

Poliisin mukaan ulkomaalaisten tekemien omakotitalomurtojen määrä on Lounais-Suomessa viime vuosina kasvanut. Myös tietoisuus tilanteesta on kansalaisilla kasvanut, sillä poliisi on tiedottanut asiasta aikaisempaa enemmän.

Rikoskomisario Pekka Uotila kertoo, että viime vuosina tekijät ovat tulleet useimmiten Baltiasta.

- Kyseessä on yhä useammin ammattimaisesti rikoksia tehtaileva porukka. Sydäntalvi on hiljaisempaa ja touhu vilkastuu keväällä. Niin on tapahtunut nytkin, Uotila toteaa.

Rikollisilla on suuri toiminta-alue

Pekka Uotila kertoo, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa rikoksia tekevät ryhmät saattavat touhuta hämärähommissa myös muualla Suomessa. Rikolliset eivät siis ole aktiivisia vain lounaisessa Suomessa.

- Päätiet säätelevät ryhmien liikkeitä. Yksi alue on tämä rannikkoseutu, toinen suuntautuu Keski-Suomeen ja siitä itään asti. Käytännössä tällainen ryhmittymä saattaa ajaa 10 000 kilometriä viikon aikana. Kyllä kohteena voi siis olla esimerkiksi koko Etelä-Suomi.

Uotilan mukaan moni rikollinen saapuu Suomeen muiden pohjoismaiden kautta.

- Niissä rikollisuus on vielä pahempaa kuin meillä.

Kiinnijäämiset vain jäävuoren huippu

Pekka Uotila kuvaa ulkomaalaisliigojen tekemiä rikoksia brutaaleiksi.

Ikkuna rikki ja takapihan puolelta karmit kaulassa sisälle.

Pekka Uotila

- Ikkuna rikki ja takapihan puolelta karmit kaulassa sisälle. Keikka tehdään niin nopeasti kuin pystytään ja pääasiassa päivisin, kun asukkaat ovat töissä tai muuten pois kotoa, selvittää Uotila tyypillistä tekotapaa.

Hän sanoo, että tekijöitä on kentällä aina enemmän kuin mitä heitä kiinni saadaan. Uusia rikoksia on luvassa erityisesti kevään edetessä.

- Jos neljä tai viisi saadaan kiinni, niin melko varmaa kyllä on, että muualla Suomessa rikoksia tekee vielä ainakin yksi ryhmä, tai enemmmänkin.

Uotila toteaa, että hetkellinen hiljaisuus rikosrintamalla on todennäköisesti seurausta kiinnijäämisistä ja uusia rikoksia alkaa aina pian ilmaantua.

Yleisön apu ehdottoman tärkeää

Pienetkin havainnot rikollisista ovat poliisille aina tärkeitä.

- Vihjeet kannattaa aina ilmoittaa poliisille, jos vähänkin tuntuu siltä, että aihetta olisi.

Uotila kertoo, että poliisia kiinnostaa monenlainen tieto.

- Aina kun havaitsee omakotialueella porukkaa, joka ei sinne kuulu, niin ilmoitus poliisille kannattaa. Samoin tietenkin, jos alueella pyörii vieraan maan rekisterissä olevia ajoneuvoja, Uotila vinkkaa.

Hän muistuttaa, ettei koteihin myöskään kannata jättää arvokasta tavaraa niin, että sen voi havaita ikkunasta katsomalla.

- Arvoesineet kannattaa pitää silmiltä piilossa, koska ne houkuttelevat aina tekijöitä.

Uotilan mukaan anastettu omaisuus voi päätyä maakätköihin tai piiloon jopa aivan rikospaikan lähistölle. Silti varastetun tavaran saaminen takaisin voi olla vaikeaa, koska ulkomaalaisilla ryhmillä on omat kiemuraiset tavaroidenkuljetussysteeminsä.

- Murtorikokselta suojautuminen voi olla vaikeaa, kun tyyli näillä porukoilla on mikä on, mutta kyllä kannattaa yrittää. Vaikka tekijät saataisiin kiinni, niin tavaroiden palautumisesta takaisin ei näissä jutuissa ole takuuta.