Moderni talo valvoo itse itseään

Kodin olosuhteista kertova tekniikka ei ole vielä kovin yleistä. Taloa suunniteltaessa keskitytään enimmäkseen neliöihin ja ulkonäköön, vaikka automatiikalla esimerkiksi taloa uhkaavat kosteusvauriot saataisiin pidettyä hallinnassa.

tekniikka
Mutteri-kivitalo sisältä.
Maaret Väkinen

Talonrakentajat keskittyvät edelleen pitkälti kodin ulkoisten puitteiden suunnitteluun. Mielessä ovat pääasiassa neliöt, kerrokset ja pintamateriaalit, vaikka huomiota kannattaisi kiinnittää myös pitkäikäisyyden varmistamiseen. Uusista taloista voi saada paremmin aikaa kestäviä taloautomaatiota hyödyntäen.

Esimerkiksi kodeissa esiintyvien kosteusvaurioiden suurin syypää on astianpesukoneen poistoputken vuotaminen. Tällaisissa tapauksissa kotiin asennettu hälytysjärjestelmä maksaisi taatusti itsensä takaisin.

Rakentajien tietämys olematonta

Oulussa talonrakentajia on jo vuosia opastettu laadukkaaseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen. Oulun kaupungin rakennusvalvonnan laatupäällikkö Pekka Seppälän mukaan rakentajien laatutietoisuus on ollut kohtalaisen heikkoa.

- Lista epätietoisuuksista on pitkä. Mutta pelko siitä, että talosta tulee hometalo on kuitenkin positiivinen lähtökohta, koska se lisää tiedonnälkää, Seppälä sanoo.

Seppälä toivoo, että kodin hallintatekniikka tukisi tulevaisuuden laadukasta rakentamista. Esimerkiksi nykyisin paljon rakennettavissa passiivitaloissa on samoja ongelmia, kuin muissakin.

Teknologia on vasta tuloillaan

Talon olosuhteista kertovia yksittäisiä mittareita on ollut markkinoilla kymmenisen vuotta. Seppälän mukaan suuri haaste on saada eri mittarit keskustelemaan keskenään. Ilmaisimien kommunikointi on vasta kehittymässä ja läpimurto tuloillaan.

Mittarit kannattaa Seppälän mukaan asentaa uusiin taloihin, sillä anturit pitää asentaa rakenteiden sisään. Valmiissa taloissa se tarkoittaisi rakenteiden avaamista.

Hälyttimet lisä-älyineen tulevat maksamaan Seppälän arvion mukaan alle 10 000 euroa.

- Jos ajattelee salakavalaa kosteusvuotoa esimerkiksi väli- tai alapohjaan ja siitä aiheutuvaa sädesieniongelmaa, niin antureiden asentaminen verrattuna satojen tuhansien eurojen remonttiin on vähäinen, Seppälä vertaa.